Paus wil met pastorale brief wonden helen
Paus Benedictus XVI tekent vrijdag een langverwachte pastorale brief over kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland. De kerkvorst hoopt dat zijn schrijven kan bijdragen aan het proces van „berouw, genezing en vernieuwing.”
Dat heeft de paus woensdag op het Sint-Pietersplein in Rome gezegd tegenover pelgrims en toeristen. Hij richtte zich daarbij speciaal tot Ierse aanwezigen. Bronnen binnen het Vaticaan melden dat het herderlijk schrijven van Benedictus vrijdag of zaterdag wordt gepubliceerd.De Rooms-Katholieke Kerk wordt geconfronteerd met een groeiend schandaal rond kindermisbruik door geestelijken in onder meer Ierland, Duitsland en Nederland. In de Verenigde Staten heeft de Rooms-Katholieke Kerk de afgelopen jaren enorme bedragen aan schadevergoedingen moeten betalen nadat er kindermisbruik door geestelijken binnen de kerk aan het licht was gekomen.
De paus sprak tijdens de audiëntie op het Sint-Pietersplein niet over de situatie in Duitsland, zijn geboorteland. Volgens een hoge geestelijke van de Duitse Roomse-Katholieke Kerk is het „zeker niet uit te sluiten” dat de paus ook zal reageren op de situatie in de Bondsrepubliek.
Volgens de Duitse bisschop Stephan Ackermann heeft de Rooms-Katholieke Kerk gevallen van kindermisbruik door geestelijken in de doofpot gestopt. Ackermann is sinds kort aanspreekpunt voor alle zaken die met seksueel misbruik van minderjarigen in de Duitse kerk te maken hebben.
De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Rooms-Katholieke Kerk woensdag opgeroepen open kaart te spelen. Door „waarheid en helderheid over alles wat er is gebeurd” kan Duitsland de gebeurtenissen verwerken, zei Merkel in een toespraak tot de Bondsdag.
Het hoofd van de Ierse Rooms-Katholieke Kerk heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn rol in het toedekken van het misbruikschandaal binnen de kerk. Kardinaal Sean Brady zei zich „te schamen” voor het feit dat hij zich niet altijd heeft gehouden aan de normen en waarden van de kerk. Hij noemde de manier waarop de kerk in het verleden is omgegaan met kindermisbruik door geestelijken „hopeloos ontoereikend.”
Een vereniging van slachtoffers van misbruik heeft het aftreden van de kardinaal geëist, maar Brady wil alleen vertrekken als de paus hem dat vraagt. De Noord-Ierse vicepremier, McGuinness, is van mening dat Brady „zich op zijn positie moet beraden.”