Present in de Bollenstreek
Het gaat goed moet Present. De diaconale organisatie groeide vorig jaar van 27 naar 40 stichtingen en het aantal vrijwilligers verdubbelde tot ruim 10.000. Een van de nieuwe stichtingen is Present Bollenstreek, die inmiddels ook projecten coördineert voor de gereformeerde gemeente van Lisse.
De landelijke stichting Present ontstond in 2005. Ze ziet zich als een brug tussen kerken, lokale hulpverleners en de samenleving wat betreft diaconaal werk. Present wil de „navolging van Christus” concrete invulling geven door „dienstbaarheid en naastenliefde.”Stichting Present Bollenstreek ging in februari 2009 van start, met als werkgebied Lisse, Hillegom, Sassenheim, Warmond, Voorhout, Noordwijk en Noordwijkerhout. Ze deed vorig jaar tien projecten, met in totaal 69 deelnemers.
Margreet Berg werkt voor twee dagen per week als betaalde kracht voor de stichting. Elke plaatselijke stichting heeft een betaalde coördinator om de professionaliteit en continuïteit van projecten te waarborgen.
Berg, afkomstig uit het onderwijs, besloot vorig jaar weer te gaan werken. Het werk voor Present geeft veel voldoening, zegt ze. „Er zijn weinig banen waar je zo concreet met je geloof aan de slag kunt. Stichting Present zorgt ervoor dat bij mensen het zonnetje weer gaat schijnen.”
Berg is lid van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Lisse. „Voor bestuursleden en mensen met een betaalde functie is een kerkelijke achtergrond verplicht. De wortels van Present liggen in de kerk en dat moet zo blijven. De vrijwilligers en degenen die geholpen worden, hoeven niet kerkelijk te zijn.”
Samenwerking met Present biedt de kerken voordelen, vindt ze. „De opdracht tot naastenliefde heeft ook betrekking op mensen die aan de rand van de samenleving staan. De inzet van groepen kan voor de kerk een manier zijn om zichtbaar te zijn in de eigen stad of wijk. Ze kan kerkleden eenvoudiger betrekken bij het diaconaat en bij de nood om hen heen. Present neemt de organisatorische rompslomp uit handen van de diaconie.”
Het werk van Present is anders dan dat van veel andere vrijwilligersgroepen. Present richt zich doorgaans op wat grotere klussen die met een groep gedaan kunnen worden. Terwijl een klussendienst vaak met vaste vrijwilligers werkt die steeds terugkerende dingen doen (zoals boodschappen doen voor ouderen of gehandicapten begeleiden), werkt Present steeds met nieuwe groepen vrijwilligers. Drukbezette mensen kunnen zich voor een dag beschikbaar stellen en worden daarna niet meer gevraagd. Present heeft geen kaartenbak. „Dat is een verklaring voor het succes van de stichting”, denkt Berg. „Mensen gaan geen langdurende verplichtingen meer aan. Ze werken een dag, en that’s it.”
Een klussenservice zoekt een vrijwilliger bij een klus. Bij Present staat niet de vraag, maar het aanbod centraal. De groep bepaalt wat hij wil doen en wanneer. Present zoekt daar een geschikt project bij, in samenwerking met maatschappelijke organisaties. Ook wat dat betreft sluit Present aan bij het profiel van de moderne vrijwilliger, die afgebakende projecten wil op tijden die hij zelf uitkiest. Berg: „Het kan gaan om een jeugdvereniging van een kerk, maar ook om een tennisclub of een groep zussen die wat voor een ander wil betekenen.”
De coördinator gaf in oktober een presentatie aan de voorzitters van alle verenigingen van de gereformeerde gemeente van Lisse. „Blijkbaar hield ik die op een goed moment, want het initiatief sloeg bijzonder goed aan. De diakenen hadden al in juni een klus gedaan, maar na de presentatie volgden de meisjesvereniging, het koor De Lofstem, de plus-16-vereniging, de zendingscommissie en de plus-21- vereniging. Zodra ze met een plan kwamen, nam ik contact op met een organisatie.”
In het geval van de plus-21-groep was dat Het Raamwerk, een organisatie die kinderen en ouderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking begeleidt. Het Raamwerk heeft een aantal huizen in Noordwijkerhout, waar gehandicapten met begeleiding wonen. „De organisatie was enthousiast en heeft dadelijk een project genoemd: het sauzen van de muur van een woning aan de Duinrand.”
Berg legde het idee aan de vrijwilligers voor. Daarna volgde een projectbezoek om goede afspraken te maken. Het Raamwerk zou zorgen voor het materiaal en voor extra leiding. „In principe hoeven de vrijwilligers geen eigen materiaal mee te nemen, maar als de ontvangende partij geen gereedschap heeft, kunnen de vrijwilligers daar meestal wel voor zorgen. Ze hebben de klus geklaard. Ze zijn vrij om zich volgend jaar ook weer aan te melden, maar het hoeft niet.”
Ze wijst op de positieve reacties van mensen die hulp ontvangen. „De man die door koorleden is geholpen om zijn huis op orde te brengen, wil zich aansluiten bij een groep vrijwilligers om zich weer voor een ander in te zetten.”
Berg heeft ook goede contacten met gereformeerd vrijgemaakte kerk in Lisse. Binnenkort gaat een jongerenteam een tuin aanpakken. Bij die groep zit een hovenier die precies weet hoeveel grond er nodig is en welke planten gepoot moeten worden. „Elke vrijwilliger kan met zijn eigen talenten aan de slag. Ik hoop dat veel kerkmensen ervaren dat vrijwilligerswerk enorm verrijkend is.”
>gt;>gt;stichtingpresent.nl