Kerk & religie

Een zondagse herberg in Mokum

De Amsterdamse Stichting Diensten met Belangstellenden (DmB) bestaat veertig jaar. Ds. J. Staat, de stichtingspastor, omschrijft DmB als een herberg, een tijdelijk onderkomen. „We willen een bord stevige erwtensoep aanreiken. Maar we wijzen de gasten er wel op waar zij hun dagelijkse kost moeten halen: in de gevestigde kerken. Wij willen écht geen kerkje spelen.”

S. C. Bax
14 March 2003 19:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

Ds. Staat is gereformeerd predikant. Eerder was hij voorzitter van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB). Hij werd in 2001 gevraagd in de vacature van de hervormde predikant-dichter dr. A. F. Troost. Ds. Staat werd beroepen door de kerkenraad algemene zaken van Amsterdam, ten behoeve van de stichting. Het betrof een parttimefunctie. Hij ontving ook een beroep van de hervormd-gereformeerde federatie te Zunderdorp. In die zin trad hij geheel in de voetsporen van ds. Troost. Om zijn confessionele ligging te onderstrepen zegt hij enthousiast: „Ik preek in Zunderdorp de catechismus nog!”

„’s Avonds ga ik per fiets naar de Engelse kerk, over de IJpont, langs straten vol wandelende mensen, volle restaurants en drukke terrasjes. Wat kun je je dan toch eenzaam voelen. Ik zou dan heel Amsterdam wel bij de haren willen grijpen en ze willen toeroepen: Jullie missen het allerbelangrijkste.”

De zondagavonddiensten hebben echt een evangelisatiekarakter, zegt ds. Staat. „Een feest is het als je dat gemêleerde gezelschap ziet zitten. Ik omschrijf hen maar als kerkzoekers en godzoekers. Vaak zitten er zeker veertig studenten tussen de honderd tot tweehonderd kerkgangers. Studenten doen nogal aan mond-tot-mondreclame en zorgen steeds voor nieuwe gasten.”

Vanavond is er in de lutherse Spuikerk een feestelijke jubileumbijeenkomst. Morgenavond wordt een jubileumdienst gehouden in de Engelse kerk.

„DmB werd veertig jaar geleden vanuit een bepaald roepingsbesef opgericht”, aldus ds. Staat. „Het was de bedoeling dat de diensten snel zouden kunnen worden opgeheven, omdat Amsterdam zich massaal tot God gekeerd zou hebben. Het volk Israël kwam na veertig jaar reizen door de woestijn aan in het beloofde land. Ze waren er! Maar Nederland? Aan de andere kant: Jezus weende omdat Jeruzalem zich niet onder Gods hoede wilde stellen. Maar was Jeruzalem daarmee opgegeven? Nee.”

De eerste DmB-dienst werd gehouden op 17 maart 1963 in de Pniëlkerk te Amsterdam-West. Ds. Van Pagée ging voor. Later ging men naar de Spuikerk, waar de tramconducteur van lijn 1 steevast riep: „Halte Spui. Passagiers voor Pagée uitstappen.”

Ds. J. R. Zijlstra, de bekende gereformeerde predikant-dichter, was van 1986 tot aan zijn emeritaat in 1994 verbonden aan DmB. Dr. A. F. Troost nam tot zijn vertrek in 2001 naar hervormd Heusden diens plaats in.

Binnenkort staat een avondmaalsdienst aangekondigd. Hoe rijmt ds. Staat dat met zijn gereformeerde visie op de kerk? De stichting wil toch geen kerk zijn? En hoe staat het in zo’n dienst met de ambtelijke vertegenwoordiging?

„Om eerlijk te zijn, dat vind ik zelf ook een wonderlijke zaak. Dat gebeurt één keer per jaar. Deze gewoonte is gegroeid onder ds. Zijlstra en was bedoeld voor diegenen die onze diensten een beetje als hun gemeente waren gaan beschouwen. Maar onder ds. Troost werd de ambtelijke verantwoordelijkheid gedragen door de kerkenraad van Zunderdorp. Soms hebben er onder dezelfde noemer doopdiensten plaats. Dat gaat om volwassenen die via onze diensten met Gods Woord in aanraking kwamen. Ons doel is om een boodschap door te geven aan mensen die door de kerken niet bereikt worden. We willen slechts een tijdelijk onderkomen bieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer