Kerk & religie

Zorg om Russische religiewet

Stichting Friedensstimme maakt zich grote zorgen over nieuwe wetgeving in Rusland. De vrijheid van godsdienst zal in de praktijk „drastisch worden beperkt.”

kerkredactie
16 February 2010 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
Het Rode Plein in Moskou. Foto EPA
Het Rode Plein in Moskou. Foto EPA

Als het amendement op bestaande godsdienstwetgeving wordt aangenomen, zullen godsdienstige groepen verplicht worden zich als gemeente aan te melden bij de autoriteiten. Jongeren onder de 18 zouden dan niet meer actief benaderd mogen worden om aan godsdienstoefeningen deel te nemen zonder toestemming van hun ouders. En evangelisatie is slechts toegestaan aan door de overheid erkende kerken.Tot nu toe genieten niet-geregistreerde groepen een redelijke mate van vrijheid. Met een aanname van de nieuwe bepalingen zal hun positie „ernstig worden bedreigd”, vreest Stichting Friedensstimme Nederland. De stichting houdt zich bezig met evangelisatie en Bijbelverspreiding in de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Volgens de stichting is de nieuwe wet regelrecht in strijd met artikel 55 van de Russische grondwet. Dat bepaalt dat in de Russische Federatie geen wetten mogen worden afgekondigd die de rechten en vrijheden van mens en burger afschaffen of beperken. Berichten over de nieuwe wet roepen „beelden op uit het Sovjetverleden.” Toen stonden vertegenwoordigers van de overheid bij de ingang van kerken om kinderen en jongeren te weren.

Volgens diverse baptistengroepen dreigt zo’n situatie weer te ontstaan. Als de wet wordt aangenomen, zal het werk onder christenen in het land een heel andere dimensie krijgen, want het wetsvoorstel beperkt ook ondersteuning vanuit het buitenland.

In oktober 2009 kwamen de eerste geruchten over de nieuwe wet in de media. Onlangs heeft het leidinggevende orgaan van niet-geregistreerde baptisten zich in alarmerende bewoordingen over de ontwikkelingen uitgelaten en opgeroepen tot gebed.

Voor veel Russen is de Russisch-Orthodoxe Kerk de belichaming van de Russische identiteit. Twee derde van de bevolking beschouwt zich als orthodox, ongeveer het dubbele van toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel. Het Kremlin bestempelt de Russisch-Orthodoxe Kerk als vrijwel de enige officiële religie. Die innige band stoort andere religies. Vladimir Popov, geschiedenisleraar en theoloog aan het instituut van de Russische Unie van Evangelische Christenen en Baptisten: „De Orthodoxe Kerk krijgt geld van de overheid. Zij krijgen alle mogelijkheden om hun missie uit te dragen. Wij ontvangen totaal geen hulp.”

De ongeveer 75.000 baptisten in Rusland voelen zich door de nieuwe wetgeving in het nauw gedreven. In de praktijk komt het erop neer dat alleen de Russisch-Orthodoxe Kerk, het jodendom, de islam en het boeddhisme aan de wet voldoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer