Bewoners vrezen boren Noord–Zuidlijn
Verontruste bewoners die langs het tracé van de Noord–Zuidlijn in Amsterdam wonen, hebben donderdagavond hun vragen kunnen afvuren op deskundigen over het aanstaande boorproces. Zoals het er nu naar uitziet, begint het boren van de metrotunnel op 11 maart.
De angst voor verzakkingen is groot, zo bleek wederom. Paul Janssen, boormanager van de Noord–Zuidlijn, probeerde de omwonenden zoveel mogelijk gerust te stellen. Of dat ook is gelukt, is de vraag. Funderingsdeskundige Victor de Waal heeft er geen vertrouwen in. Hij vreest dat de schade groter zal uitvallen dan voorspeld. Volgens hem houden de bouwers zich te veel bezig met het boorproces en te weinig met de 1500 panden die langs de route staan. De hoofdstad heeft volgens hem veel wankele funderingen.Janssen zei niet te denken dat het allemaal zo’n vaart zal lopen. Hij beriep zich onder meer op jarenlange meetervaring. Noord–Zuidlijndirecteur Peter Dijk liet de bewoners weten dat eventuele schade snel zal worden afgehandeld. Hij noemde hierbij het voorbeeld van de vliegende brigades. Dit zijn onder anderen aannemers en stukadoors die 24 uur per dag inzetbaar zijn om reparaties uit te voeren. Een van de aanwezigen drong er bij de raadsleden op aan hier vooral op toe te zien.
Pitt Treumann van Red Amsterdam, de nieuwe politieke partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen en tegen de Noord–Zuidlijn is, benadrukte dat doorgaan met de aanleg ook in geval van een calamiteit gelijkstaat aan doorrijden na een ongeval. „Dat is strafbaar". Een andere man in de zaal sprak van ’tunnelvisie’ en zei dat het tijd werd voor bezinning. „We moeten niet een stad die in vele eeuwen is opgebouwd in korte tijd om zeep helpen".
Woensdag ontstond ophef omdat de Bijenkorf in een brief aan de gemeenteraad om uitstel vroeg van het boren. Het warenhuis vreest op basis van een eigen onderzoek voor verzakkingen van het monumentale pand. Het verzoek van de Bijenkorf verraste het projectbureau dat de Noord–Zuidlijn realiseert. De directie heeft donderdag aangegeven dat ze graag in gesprek gaat over de nieuwe zorgen.
De aanleg van de metrolijn, die Amsterdam–Noord met de Zuidas moet verbinden, heeft al veel tegenvallers gekend. Zo is het project naar verwachting pas in 2017 klaar in plaats van 2011 en kost het veel meer dan oorspronkelijk begroot.