Kerk & religie

Kerken Indonesië slaan alarm bij parlement

Lokale autoriteiten werken Indonesische kerken steeds meer tegen. Dinsdag smeekten de kerken bij het parlement om bescherming.

Van onze correspondent
10 February 2010 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 09:50
Christenen in een kerk in Indonesië. Foto EPA
Christenen in een kerk in Indonesië. Foto EPA

De Sumatraans-Batakse Huria Kristen Batak Protestantse Kerk (HKBPK) is radeloos. In de Jakartaanse voorstad Bekasi dwongen islamitische hardliners twee HKBP-kerken te verzegelen. In Noord-Sumatra werden vorige maand twee andere kerken in de as gelegd.De spanningen in Bekasi zijn de afgelopen twee weken enorm opgelopen. Nadat de HKBP Filadelfiakerk in Noord-Tambura, door lokale autoriteiten werd gesloten en verzegeld, moesten de kerkgangers op vernederende wijze langs de weg hun kerkdienst houden. Ook een tweede HKBP-kerk in Bekasi moest dit jaar plotseling de deuren sluiten.

Dinsdag uitten daarom Indonesische christenen massaal hun ongenoegen bij het parlement in Jakarta. De HKBPK, het grootste kerkgenootschap van Indonesië, eist dat de Indonesische overheid op alle bestuurslagen het recht garandeert van Indonesische burgers om hun geloof te belijden. Ook moet de regering zorgen voor permanente bouwvergunningen voor gebedsplaatsen op de archipel. De kerk vraagt de Indonesische politie hard op te treden tegen groepen die gebedsplaatsen verwoesten of verbranden.

De gemoederen lopen hoog op tijdens de commissievergadering, waar ook de protestantse en rooms-katholieke kerkorganisaties PGI en KWI hun ongerief uiten. „Kerkleden durven hun kinderen niet meer mee te nemen. Terwijl het in onze woonomgeving altijd zo vredig was. Ik wil dat mijn kind net zo opgroeit als ik ben opgegroeid, in een Indonesië verenigd in verscheidenheid”, huilt de zes maanden zwangere Pretty Panjaitan van de HKBP Filadelfiakerk tijdens haar toespraak voor de parlementscommissie.

De lokale omgeving zou hebben geprotesteerd tegen de bouw van de Filadelfiakerk omdat een bouwvergunning ontbreekt. De kerkleden proberen echter sinds 2007 tevergeefs de vergunning aan te vragen. Hierna is het protest van moslimgroepen over diensten in de kerk toegenomen. Over de gehele archipel lijken Indonesische kerken in deze patstelling met lokale autoriteiten terechtgekomen.

„Alle kerkdiensten zijn gestaakt in Sibuhuan. Mijn kerkleden moeten nu meer dan 20 kilometer verderop bidden. Dat voelt als een exodus. Mensen zijn nog steeds erg getraumatiseerd”, vertelt ds. Rickson Nainggolan van de HKBPK in Sibuhuan in Noord-Sumatra, die op 22 januari in brand is gestoken. Hij is speciaal naar Jakarta gekomen om zijn stem te laten horen.

Volgens Simon Timorason van het Christelijke Communicatie Forum Java in Bandung zijn deze gevallen slechts het topje van de ijsberg. „De ministeries van Binnenlandse Zaken en Godsdienst hebben regelgeving die vrijheid van godsdienst moet beschermen. Maar de praktijk is compleet anders. In West-Java zijn sinds 1996 225 kerken gesloten, verwoest of in brand gestoken. Zelfs met een speciale bouwvergunning wordt het kerken moeilijk gemaakt.”

De parlementscommissie voor Juridische Zaken heeft nu besloten een onderzoeksteam te formeren om de gedwongen sluiting van de HKBPK in Bekasi te onderzoeken. Ook zullen de parlementariërs het hoofd van de Indonesische politie verzoeken harder in te grijpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer