Buitenland

Obama zet in op economie

De politieke kompasnaald van de Amerikaanse president Barack Obama wijst richting de kwakkelende economie. In zijn eerste State of the Union toespraak zei hij woensdagavond (lokale tijd) dat het scheppen van banen prioriteit nummer één is voor 2010. Het terugdringen van het begrotingstekort van de VS blijft tevens een van zijn belangrijkste doelen.

ANP
28 January 2010 06:58Gewijzigd op 14 November 2020 09:43
Obama zijn eerste State of the Union. Foto EPA
Obama zijn eerste State of the Union. Foto EPA

Politieke en beleidsmatige tegenslagen hebben de president doen besluiten de hervorming van het zorgstelsel, klimaatverandering en andere prioriteiten uit zijn eerste jaar als president meer op de achtergrond te plaatsen. Daarvoor in de plaats sprak Obama woensdag vol vuur over belastingverlagingen, bezuinigingen en banen scheppen wat hem veel applaus opleverde en opvallend genoeg geen boegeroep.Obama gaf aan dat hij het „haatte" om de banken die de financiële crisis mede veroorzaakten, te redden met een miljardeninjectie. „Het was ongeveer zo populair als een wortelkanaalbehandeling. Maar toen ik mij kandidaat stelde voor het presidentschap, heb ik beloofd niet alleen dat te doen wat populair is, maar dat ik zou doen wat nodig was". Zo zou de werkloosheid wellicht dubbel zo hoog zijn geweest als het financiële systeem was ingestort. „Meer bedrijven zouden gesloten zijn. Meer mensen zouden zeker hun huis zijn kwijtgeraakt".

Om de Amerikanen extra veerkracht te geven beloofde de president dat het scheppen van banen prioriteit nummer een is voor dit jaar. Deze taak ligt vooral bij bedrijven, maar de regering kan het klimaat scheppen voor bedrijven om uit te breiden en meer mensen in te huren, zei Obama. Daarom wil hij ook meer investeren in onderwijs om iedereen de kans te geven op een goede toekomst.

In de loop der jaren moeten nieuwe maatregelen ruim een biljoen dollar (1000 miljard) opbrengen om het begrotingstekort in te perken. Dit is grofweg het bedrag dat Obama’s regering in reddingsplannen voor de economie heeft gepompt. Mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, oliebedrijven en managers van investeringsfondsen raken volgend jaar hun belastingverlagingen kwijt. Voor gezinnen uit de middenklasse handhaaft Obama deze.

Obama’s paradepaartje, de hervorming van de gezondheidszorg, kwam ook nog even om de hoek kijken. Het verzekeren van tientallen miljoenen onverzekerden blijft een doel evenals het verminderen van de kosten. Doordat de Democraten hun zestigste Senaatszetel onlangs kwijtraakten, hebben de Republikeinen nu echter de mogelijkheid de plannen ernstig te vertragen. Obama deed een oproep aan de Democraten en Republikeinen om ondanks onderlinge verschillen samen de „grote, moeilijke uitdagingen samen aan te pakken. „Het Amerikaanse volk hoopt en verdient dat".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer