Politiek

Ruim helft scholen heeft te hoog vermogen

DEN HAAG (ANP) – De onderwijsinspectie stelt een onderzoek in naar scholen die te veel geld opzij hebben gezet. Dat is het geval bij 55 procent van de basisscholen en 65 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs. Dit schrijven dinsdag de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

26 January 2010 19:24Gewijzigd op 14 November 2020 09:42

Er gelden nog niet lang normen voor vermogens van scholen, na een advies van een speciale commissie. In theorie hebben scholen geld op de bank staan dat in het onderwijs moet worden gestoken. Maar ze kunnen goede redenen hebben om met investeren te wachten, stellen de staatssecretarissen.De vierhonderd scholen (ofwel een kwart van alle scholen) die het meeste afwijken van de norm of veel vermogen combineren met een lage kwaliteit van onderwijs, worden als eerste onderzocht. Als ze te veel geld hebben liggen, maakt de inspectie afspraken om dat geld alsnog te steken in onderwijs.

Uit gegevens blijkt dat het basisonderwijs over 2008 60 miljoen euro meer ontving dan uitgaf, en het voortgezet onderwijs 70 miljoen meer. Dit overschot is lager dan het jaar daarvoor en vooral te danken aan renteinkomsten. De waarde van bezittingen zoals computers is in beide sectoren met 400 miljoen gestegen. Dit betekent dat de sector als geheel voorzichtig investeert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer