„Jeugd consumeert meer nieuws”
Jongeren besteedden in de afgelopen twee jaar meer tijd aan nieuws dan daarvoor. Veruit de sterkste toename is te vinden bij de onlinemedia.
Dat concludeert het rapport ”Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid” van de stichting Krant in de Klas dat vandaag aan minister Plasterk werd aangeboden. Het onderzoek had plaats onder ruim duizend jongeren van 15 tot 29 jaar. Zij besteden gemiddeld 221 minuten per etmaal aan mediagebruik. Nieuws en actuele informatie verkrijgen ze vooral via televisie (36 minuten) en radio (22 minuten). Gemiddeld lezen ze 12 minuten krant (op papier en online).De extra tijd die jongeren aan nieuws zijn gaan besteden betreft alle media, behalve tijdschriften. Van de twintigers geeft 10 procent aan dat ze langer krant lezen; bij de tieners ligt dit percentage op 40.
Drie van de vijf ondervraagden lezen regelmatig een papieren krant, gratis of betaald. Tieners lezen vaker een dagblad dan twintigers, maar besteden er per keer gemiddeld minder tijd aan.
De nieuwsconsumptie door jongeren vertoont volgens het onderzoek geen maaltijdpatroon, maar valt te typeren als „grazen.” Negen van de tien jongeren nemen de hele dag door links en rechts kleine beetjes nieuws tot zich.
Jongeren interesseren zich in het algemeen vooral voor onderwerpen op het gebied van amusement en lifestyle. In de top tien van interesses staan ook drie typen algemeen nieuws: het laatste nieuws, lokaal nieuws en landelijk nieuws. Vooral 25- tot 29-jarigen hebben naar verhouding grote belangstelling voor algemeen nieuws.
De ondervraagden hebben een vrij positief beeld van de media. Vier van de vijf jongeren zijn het niet eens met de stelling dat nieuws meestal saai is. Wel onderschrijven drie van de tien jongeren de stelling dat veel van het nieuws voor hen niet relevant is. Een kwart vindt dat nieuws minder over problemen en meer over oplossingen zou moeten gaan.
Een handzaam formaat draagt bij aan intensiever gebruik van de papieren krant door jongeren. Voor andere vernieuwingen, zoals een betere integratie met een website of ontvangst via de mobiele telefoon, bestaat bij hen weinig enthousiasme.
De steun voor een speciale jongerenpagina is gering. De deelnemers aan het onderzoek wensen niet als aparte groep te worden behandeld. Veel jongeren willen door de hele krant heen kunnen zien dat zij ertoe doen.
Driestargezelschap: Nieuws is saai. Nee joh, spannend
Evert van Dijkhuizen
GOUDA – Ze zijn het over maar één ding echt eens: hoe kleiner de krant, hoe sneller je ’m pakt. Vier leerlingen en twee jonge docenten van het Driestar College in Gouda reageren op het onderzoek naar jongeren en media. „Nieuws is saai.” „Nee joh, spannend.”
Leandra, havo 4, volgt het nieuws „een beetje, via de tv. Nee, ik lees geen gratis krant; ik fiets naar school.” Bij haar jaargenoot Jacorine thuis kijken ze elke avond journaal. „Vaste prik, om acht uur, met het gezin. Ik zit er drie, vier keer per week bij. Best wel interessant. Behalve nieuws over Wilders. Ik verafschuw die man.”
Martijn B., vwo 5, leest dagelijks, onderweg naar school, Sp!ts en Metro. „Ik bekijk elke dag de NOS-site en lees het RD. Nou ja, soms.” Zijn klasgenoot Martijn van M. kijkt „voor het naar bed gaan” naar het journaal en leest „af en toe” RD en AD. „Vooral als ik een opdracht voor school heb, dan pak ik de krant erbij.”
Janneke Westerink, lerares Nederlands, noemt zichzelf „nieuwsgierig aangelegd. Ik lees RD, ND, gratis kranten, en als ik in de trein zit, zoek ik graag naar een NRC of Trouw. Nu.nl is de startpagina op mijn computer. Politiek, religie en cultuur interesseren me het meest.”
Kees Bok, leraar godsdienst: „Ik heb een abonnement op kranten.com. ’k Zie elke dag het belangrijkste nieuws uit alle dagbladen voorbijkomen. Thuis lees ik het RD, in de trein alle gratis kranten. Het liefst zoek ik naar de verschillen in de manier waarop ze over dingen schrijven. Elsevier lees ik voor de achtergronden. Ik heb geen tv, maar kijk journaal via uitzendinggemist. Ja, ik ben een echte nieuwsfreak.”
De leerlingen oordelen positief over de media. „Nou ja, over wat ik zie en lees dan”, reageert Jacorine. Bok: „Ik niet. De manier waarop Balkenende afgelopen week is weggezet, vooral door de linkse media, vind ik negatief. Alsof hij een knoeier is. Nou, dat zal wel meevallen als je bijna de langstzittende premier bent.”
Westerink: „De media zijn selectief. Ik snap best dat Haïti op dit moment veel aandacht krijgt, maar over christenvervolging wereldwijd, een structureel probleem, lees je weinig.”
Hoe hoger opgeleid, hoe meer belangstelling voor nieuws? Jacorine: „Mijn ouders hebben hbo gedaan, mijn broer zit op het mbo. Hij is minder geïnteresseerd. Wel in consumententests van auto’s en fotocamera’s.” Bok: „Ik zie in het omgaan met nieuws verschil tussen mannen en vrouwen. Ik krijg thuis van m’n vrouw op m’n kop als ik te lang in de krant lees.”
Nieuws volgen om te meekunnen praten, daar hebben de jongeren geen behoefte aan. Martijn B.: „Wij praten meestal over voetbal. Soms over politiek; als m’n vriend Dirk-Jan erbij is.” Westerink: „Het nieuws volgen is belangrijk om je mening te vormen.” Bok: „En om te weten hoe andere mensen over ons, christenen, denken. Als NRC weer zo’n verhaal heeft, neem ik het mee en bespreek het in de klas. Interessant is dat.”
Of de media invloed hebben? Martijn van M.: „Hoe ouder ik word, hoe minder invloed. Als kind geloofde ik alles van het Jeugdjournaal. Nu kijk ik kritisch naar de tv.”
Nieuws is saai, vindt Leandra. „Vooral de krant. Ik kijk liever het journaal. Beetje passief wel, ja.” Martijn B.: „Niet alles is saai. Economisch nieuws wel.” Jacorine: „Vooral wat er in andere landen gebeurt, vind ik interessant. Het sociale nieuws, zeg maar. En de crisis. De beurs niet. Geen klap aan.”
Westerink: „Nieuws is spannend. De wereld staat niet stil. De media laten je nadenken over wat er gebeurt. Maar ik vind krantlezen ook ontspanning. Je ziet wel dat kranten steeds meer achtergrondverhalen brengen en dat het nieuws via internet naar je toekomt.”
De krant brengt de leugen in het land? Jacorine: „Nee. Als ik iets in de krant lees, dan geloof ik het.” Bok: „Dat hangt van de krant af. Ik lees soms De Telegraaf op internet, maar daar krijg ik vaak buikpijn van. Zo tendentieus en simplistisch.”
De radio als nieuwsbron scoort wisselend bij het Goudse gezelschap. Leandra: „Ik luister helemaal geen radio. Ik word er te veel door beïnvloed. Als ik muziek wil horen, kies ik zelf iets.” Jacorine: „Alleen als ik bij m’n vader in de auto zit, luister ik naar Radio 1. Die heeft hij altijd aanstaan.” Martijn B.: „Goeie zender.” Westerink: „Ik luister nauwelijks radio; soms Classic FM.” Bok: „Ik zet elke avond Radio 1 of 5 aan tijdens het koken of afwassen.”
Over het formaat van de krant zijn ze het allemaal eens: „Hoe kleiner, hoe beter.” En een jongerenpagina? „Geen behoefte aan. Als we lezen, lezen we gewoon de krant.”
Vragen aan de hoofdredactie
Waarom zo veel aandacht voor jongeren?
W. B. Kranendonk: „Sommige jongeren vinden het niet nodig dat de krant speciaal aandacht aan hen besteedt met aparte rubrieken of een speciale jongerenpagina.
Natuurlijk, jongeren zijn gewone lezers, net als de ouderen, en de redactie heeft ook graag dat jongeren de hele krant lezen. De redactie houdt er bij het schrijven van de artikelen rekening mee dat zowel jongeren
als ouderen die goed kunnen lezen.
Maar uit onderzoeken die we zelf geregeld onder jongere lezers houden, blijkt dat een groot deel van de jongeren juist wel interesse heeft voor rubrieken en voor een pagina die speciaal voor hen bestemd zijn. De wekelijkse pagina Magneet was daarom in het verleden erg populair.
Met ingang van 1 januari zijn we gestart met de pagina puntuit. Die verschijnt dagelijks en heeft een meer eigentijdse vormgeving. Maar behalve deze speciale pagina is er door de hele krant heen aandacht voor jongeren: de vormgeving van het nieuwe katern puntkomma is eigentijdser, er is veel aandacht voor illustraties en de artikelen zijn beknopter. Uit reacties van jongeren blijkt dat ze dit waarderen.
Daarnaast hebben we ook op digitaal gebied aandacht voor de jongere lezers. Een deel van hen bekijkt geregeld de site refdag.nl om kennis te nemen van het nieuws. Anderen willen graag een eigen jongerensite. Naast yord.nl zijn we sinds kort gestart met de nieuwe website puntuit.nl. Die is nog niet helemaal af. Maar dat kan ook niet, want om die goed vorm en inhoud te geven, heeft de redactie de inbreng van jongeren nodig. En die is er. Dagelijks ontvangt de redactie tips en voorstellen waarmee ze dan aan de slag gaat. Tweede helft februari denken we de site compleet te hebben.
We willen ook in de toekomst weten hoe jongeren over allerlei ontwikkelingen binnen en buiten de krant denken. Daarom starten we met een forum waar ze hun reacties kunnen plaatsen. Via puntuit.nl is het mogelijk direct contact te hebben met de jongerenredactie van deze krant.”
Ik mis Reformed Daily.
„We zijn in de zomer van vorig jaar gestopt met de wekelijkse pagina Reformed Daily, waarop Engelstalig nieuws werd gepubliceerd. Dat deden we vooral omdat er vraag naar was vanuit het voortgezet onderwijs.
Inmiddels brengt de Erdee Media Groep twee Engelstalige magazines uit. Het tijdschrift Schoolyard is bedoeld voor de basisscholen en Scope wordt gebruikt in het voortgezet onderwijs. Daarmee verviel een belangrijk argument om wekelijks Reformed Daily te laten verschijnen.”