Pechtold: Kerk en straat niet scheiden
D66-leider Pechtold heeft zich altijd hard gemaakt voor de scheiding van kerk en staat. „Maar dat betekent niet dat ik vind dat ook kerk en straat gescheiden moeten zijn. Dat kerken ons voor drie miljard „ontzorgen” vind ik een interessant gegeven.”
Pechtold kreeg donderdagavond in de Waalse Kerk in Den Haag het eerste exemplaar van het boek ”Stad op een berg. De publieke rol van protestantse kerken” van de Amsterdamse historicus prof. dr. James C. Kennedy overhandigd. „Velen van u zullen verbaasd zijn dat juist ík vandaag dit boek in ontvangst mag nemen”, zei de D66-politicus. „Als leider van een partij die kritische Kamervragen stelt over de scheiding tussen kerk en staat en onderwerpen als euthanasie en abortus op de politieke agenda heeft gezet, zal ik dus geen pleidooi houden voor een grotere rol van de kerk in de samenleving.”De kerk in de straat kan volgens Pechtold echter een positief effect hebben. Een goed voorbeeld vindt hij de rol die de kerken spelen in de nasleep van rampen. „Na het drama in Apeldoorn op Koninginnedag bleek de kerk voor velen een belangrijke bezinningsplek. Daar brandden de mensen een kaarsje en zaten even stil op een kerkbankje. Het overgrote deel van de bezoekers was niet-kerkelijk.”
Hij plaatste echter ook kanttekeningen bij de presentie van kerken in de samenleving. „Kennedy vraagt zich af of kerken geen grotere rol moeten opeisen bij het creëren van sociale cohesie. Op lokaal niveau sta ik hier niet onwelwillend tegenover. Maar waar ligt de grens? Wanneer wordt de scheiding tussen kerk en staat troebel? Moeten we een organisatie als Youth for Christ subsidieren als de baas ervan zelf zegt het doel te hebben jongeren vertrouwd te maken met Jezus Christus en hen te helpen naar Zijn bedoelingen te leven? De overheid moet een duidelijke scheiding maken tussen welzijnswerk en missiewerk.”
De uitspraak van Pechtold (in 2008) dat hij voor de scheiding van kerk en staat is maar niet voor de scheiding van kerk en straat, was voor Kennedy de reden het boek te schrijven, zo zei hij donderdagavond. Behalve voor de „politicus” had Kennedy ook een exemplaar voor de „dominee”: mw. ds. A. Haasnoot, vice-preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland.
Volgens haar is de kerk niet weg te denken uit het publieke domein. „Ik ben benieuwd hoe de samenleving eruit zou zien als kerk zich zou terugtrekken.”
Toch hebben de protestantse kerken nog voldoende huiswerk te doen, aldus ds. Haasnoot. „Op veel plaatsen ontbreken hechte gemeenschappen en komen mensen als los zand samen. Hoe kun je in de samenleving het verschil maken als de innerlijke motivatie om Christus na te volgen ontbreekt? Daar staat of valt alles mee.”