Kerk & religie

Kerken VS tegen oorlog met Irak

De Amerikaanse president George W. Bush ondervindt onverwachte oppositie tegen zijn plannen om Irak met militair geweld te ontwapenen. Meer en meer spreken de kerken, zijn eigen kerk incluis, zich tegen dat beleid uit. Paus Johannes Paulus II gaat hierin voorop.

Kerkredactie
5 March 2003 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Maandag is een persoonlijk gezant van de paus, kardinaal Pio Laghi, naar Washington afgereisd om Bush een brief van de paus te overhandigen. In dat schrijven doet het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk een beroep op de president om af te zien van een oorlog tegen Saddam Hussein.

De woordvoerder van het Witte Huis heeft nog niet bevestigd dat Bush de kardinaal vandaag zou ontvangen. Laghi, in de jaren tachtig nuntius (pauselijk ambassadeur) in de Verenigde Staten, is bevriend met Bush’ vader. Overigens tenniste hij als nuntius in Argentinië graag met leden van de militaire junta.

Het Vaticaan spreekt tegen dat de 82-jarige paus zelf naar New York zal gaan om de VS toe te spreken. Een delegatie van de Amerikaanse Raad van Kerken (NCC), die vorige maand het Vaticaan bezocht, had hem hier om gevraagd. Het Vaticaan liet gisteren wel doorschemeren dat de paus alsnog tot een bezoek bereid is als zijn brief aan Bush niet de gehoopte uitwerking heeft.

Vorige maand zond de paus een andere ervaren diplomaat van het Vaticaan naar Bagdad. Kardinaal Roger Etchegaray drong er toen bij president Hussein op aan om met de Verenigde Naties samen te werken in plaats van een oorlog met Amerika te riskeren. Over het gesprek met Saddam deed de Franse curiekardinaal na afloop geen mededelingen.

Het Witte Huis heeft een gesprek van Bush met de Amerikaanse Raad van Kerken tot dusver van de hand gewezen. Bij de NCC, waarbij de meeste grote kerken, met uitzondering van de evangelicale kerken, zijn aangesloten, heeft dit tot grote verontwaardiging geleid. Dit temeer omdat de president steeds vaker theologische taal gebruikt om zijn standpunt over Irak te verduidelijken.

De Verenigde Methodisten Kerk, de kerk waarvan Bush belijdend lid is, heeft zich in een reclamespot op de televisie tegen een eventuele militaire actie gekeerd. „Geen enkele natie heeft het recht een preventieve oorlog te beginnen”, zegt bisschop Melvin Talbert in het spotje. „Dat is tegen het internationale recht en tegen Gods wil.”

Onlangs kritiseerde ook de algemeen secretaris van de United Methodist Church, Jim Winkler, het Capitool vanwege het feit dat president Bush de leiders van zijn kerk niet wil ontvangen om over Irak te spreken.

voetnoot (u17(Zie ook pag. 6.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer