Sterke groei protestanten El Salvador
Bijna een verdubbeling in elf jaar tijd. Dat is de uitkomst van recente enquêtes naar het aantal protestanten in het Midden-Amerikaanse land El Salvador.
Twee universiteiten in El Salvador, de Universidad Centroamericana en de Universidad Tecnologica, beweren op grond van recent eigen opinieonderzoek dat het aandeel protestanten in het land is gestegen tot 38,2 procent: zo’n 2,7 miljoen op een inwonertal van 7 miljoen. Dat betekent bijna een verdubbeling sinds de laatste officiële telling van 1998, die 20,6 procent aangaf. Bovendien neemt de invloed van protestanten op sociaal, politiek en economisch terrein aantoonbaar toe. Zo lijkt het feit dat El Salvador in de onderzochte periode zijn abortuswet aanscherpte hiermee te maken te hebben.Het onderzoek van de Universidad Tecnologica toont volgens het Spaanse protestantse persbureau ACPress verder aan dat het protestantisme onder inwoners meer vertrouwen geniet dan de regering, gemeentebesturen en de rechterlijke macht.
In het overwegend rooms-katholieke land El Salvador vallen onder de noemer protestant bijna alle groepen die geen lid zijn van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK). Met name het aantal evangelicale protestanten is de afgelopen jaren sterk gegroeid.
De RKK blijft met een aanhang van 50,4 procent de grootste religieuze factor van het land, al zag de kerk sinds 1998 5 procent van haar leden vertrekken. Al in 2001 schreef de rooms-katholieke hulpbisschop Gregorio Rosa Chavez: „In onze kerk zijn de menselijke verhoudingen minder hartelijk. De mensen weten niet eens wie er naast hen in de bank zit. De protestanten voorzien in een leemte die door onze nalatigheid is ontstaan.”
Zijn visie wordt bevestigd van wetenschappelijke zijde. Het gemeenschapsgevoel en de interactie in evangelisch-protestantse kerken spreekt de El Salvadorianen meer aan dan de „koele” liturgie van de RKK, zegt antropoloog Carlos Lara.
De RKK lijkt haar evangelisatorische inspanningen in de achterliggende elf jaar niet te hebben verhoogd. Dit in tegenstelling tot protestanten. De kerkelijke gemeenten zijn bijvoorbeeld opgebouwd uit kleine cellen, zodat leden veel contact met elkaar hebben. Verder evangeliseren protestanten vaak bij woonkernen, openbare gelegenheden maar ook gevangenissen. Bovendien zijn ze volgens ACPress actief via radio, televisie, internet, kranten, tijdschriften en folders.