Kerk & religie

Paus: Egoïsme blokkeert vrede

Veel kerkleiders in de wereld koppelden in hun kerstpreek de kerstboodschap met de cultuur. In Rome sprak de paus zijn zegen ”Urbi et Orbi” uit. Aartsbisschop Williams, hoofd van de Anglicaanse Kerk, sprak over de gevolgen van een overmatige drang naar onafhankelijkheid.

Kerkredactie
28 December 2009 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:28
Paus Benedictus XVI en aartsbisschop Rowan Williams. Foto EPA
Paus Benedictus XVI en aartsbisschop Rowan Williams. Foto EPA

Voor paus Benedictus XVI begon de kerstdienst donderdagavond op ongebruikelijke wijze, toen hij werd belaagd door een psychisch verwarde vrouw. De pauselijke zegen ”Urbi et Orbi” (voor stad en wereld) stond in het teken van Kerst en van de nood van de wereld. Vanaf het balkon van de Sint-Pieter vroeg de paus Europeanen en Amerikanen hun „gevoelloosheid en egoïsme achter zich te laten. Het eigenbelang en het eigen gelijk liggen aan de basis van conflicten en gebrek aan verzoening in de wereld.” Opoffering van het eigen gelijk resulteert volgens hem in het geven van hulp aan migranten en aan mensen die getroffen zijn door geweld, natuurrampen of armoede.In media werd gespeculeerd over de gezondheidstoestand van de 82-jarige paus, omdat de kerstviering voor het eerst al om tien uur ’s avonds in plaats van om middernacht plaatsvond. De Vaticaanse persdienst verzekerde dat de paus geen noemenswaardige gezondheidsklachten heeft.

Aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams, hoofd van de wereldwijde Anglicaanse Kerk, zei in zijn kerstrede dat de onafhankelijksheidszin bij kinderen niet gestimuleerd moet worden. „We hebben een cultuur die doordrenkt is van het ongeduld iets te moeten leren en te ontvangen. We willen niets verschuldigd zijn aan anderen.”

Volgens Williams is afhankelijkheid geen schande, maar een bindmiddel voor de samenleving. „Misschien leren we door Gods genade een maatschappij te vormen waarin echte afhankelijkheid wordt gevierd en beschermd.”

Bisschop Mark. S. Hanson, voorzitter van de Lutherse Wereld­federatie, hield een korte preek en zei dat Jezus, „het Woord, vlees is geworden. Hij is de belichaming van Gods gunst, Hij is geen lege abstractie.”

De Russisch-Orthodoxe Kerk viert pas 7 januari Kerst. De kerk hanteert de oude juliaanse kalender. Wel liet kerkleider patriarch Kirill niet-orthodoxe kerken groeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer