Baaij brengt vis naar de gevangenis
Vis met Kerst. Het is misschien even wennen, maar volgens Ad Baaij van Baaij & Visser Culinair uit Lisse gaan steeds meer mensen ervoor. Zelfs in de gevangenis.
Ad Baaij (40) komt net bij de gevangenis vandaan. „We doen voor het ministerie van Justitie de catering van een flink deel van de gevangenissen in Zuid-Holland. Zo leveren we aan de complexen in Haarlem, Scheveningen en Zoetermeer. Vorig jaar hadden we een familiefeest voor 2000 man in de Scheveningse gevangenis. Elk personeelslid mocht twee of drie familieleden meenemen. Na een rondje door de gevangenis stonden wij ze op te wachten met een lekker bordje eten.”Baaij vormt de helft van de onderneming Baaij & Visser Culinair. De andere compagnon is Cees Visser (41). Het bedrijf tekent voor de organisatie en verzorging van zakelijke en privébijeenkomsten. „Dat kan een romantisch samenzijn in kleine kring zijn of een zakelijke ontvangst voor duizend mensen”, zegt Baaij. Tot de klantenkring behoren banken, gemeenten en ministeries.
Hoofdleverancier van Baaij & Visser Culinair is visspecialist Baaij uit Lisse. Dat bedrijf runt Ad Baaij weer samen met zijn broer Kees (34) die de totale inkoop voor zijn rekening neemt. Glimlachend zegt Ad: „Ik sta met een been in ieder bedrijf en heb aan beide kanten partners met dezelfde voornaam.” De Baaijen en Visser kenden elkaar van activiteiten in de foodsector. Omdat de vraag naar catering steeds groter werd, zochten ze samenwerking. „Iedere ochtend om vijf uur op en ’s avonds tot twaalf uur doorwerken is fysiek niet vol te houden. Het is goed om de taken te verdelen.”
De viswinkel van de gebroeders Baaij aan de Kanaalstraat in Lisse is een begrip in de Bollenstreek. Vooral op vrijdag –vanouds de visdag voor rooms-katholieken– is er nauwelijks een rustig moment in de winkel, die door de glazen pui een open uitstraling heeft. De weken voor Kerst en oud en nieuw zijn zonder twijfel de drukste van het jaar. „Dan hebben we ruim dertig mensen aan het werk.” Twee keer per week wordt verse vis aangevoerd vanuit Urk. „Kabeljauw en scholfilet zijn als rauwe vis zeer populair. Gebakken scoren kibbeling en lekkerbek hoog.”
Baaij is een echt familiebedrijf. De historie gaat terug naar het toenmalige eiland Tholen. Daar verdiende in de jaren dertig Toon Baaij de kost met het venten van vis in Bergen op Zoom. Door zijn tweede huwelijk kwam hij in 1947 in Lisse terecht. Na het overlijden van Baaij nam zijn zoon –die ook Toon heette– de zaak over. Zijn oudste zoon Ad kwam in 1991 in de zaak, broer Kees volgde vijf jaar later. Vader Toon Baaij overleed in 2006.
Visliefhebber Ad Baaij mogen ze ’s nachts wakker maken voor „een lekker gebakken tongetje.” Nog meer houdt hij van organiseren en leuke dingen bedenken. „Soms sta je met je rug tegen de muur en moet je wel eens problemen oplossen.” Hij geeft een voorbeeld. „Het was in een zomer, ongeveer vijftien jaar geleden. We verkochten weinig vis. Samen met de slager uit Lisse en een tuincentrum hebben we toen net voor Vaderdag een barbecue gehouden. Met vis. Geweldig succes. Terwijl het idee simpel is.”
De Baaijen kregen de Bollenstreek dus aan de visbarbecue. Maar omdat gemak de moderne mens dient gaan ook de kant-en-klaarmaaltijden als warme broodjes over de toonbank in Lisse. De vakbroeders weten dit te waarderen: twee maaltijden, de ”roodbaars Indian curry” en de ”kabeljauw bonne femme”, werden bij de tweejaarlijkse visbeurs in Spakenburg al eens tot de beste kant-en-klare vismaaltijden uitgeroepen. In 2005 werd de onderneming Visspecialist van het Jaar.
Behalve aan vlees zit er ook aan vis soms een smaakje. Acties van milieuorganisaties en de zogenaamde Viswijzer halen regelmatig de media. „Het gaat erom hoe het beestje aan zijn einde komt”, zegt Baaij. Overigens zijn de klanten die vragen stellen over de acties van milieuorganisaties en de Viswijzer één hand te tellen. Als visspecialist staat Baaij achter de besluiten van de overheid om soms een stop te hebben op de vangst van bepaalde soorten vis. „Wij en onze kinderen willen over twintig jaar ook nog vis kunnen verkopen.”
Nieuwe loot aan de Baaijboom is de zogenaamde Proefunit. Wie de website van de Proefunit opent, wordt verrast met klassieke muziek en beelden van pasta’s, wijn en chocolade. In de Proefunit kunnen groepen zelf „kijken, koken, ruiken en proeven.” Vis speelt natuurlijk een hoofdrol. „Mooi toch”, zegt Ad Baaij met een glimlach. Je brengt je eigen product op een speelse manier onder de aandacht en de mensen mogen het nog opeten ook.”