Binnenland

Koeien, varkens en kippen zijn kwetsbaar

De Nederlandse veehouders zijn de afgelopen jaren meermalen opgeschrikt door grootschalige dierziekten en vervuiling van het veevoer. Een overzicht.

Redactie economie
3 March 2003 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

1996: De gekkekoeienziekte bse blijkt gevaarlijk voor mensen. Het nuttigen van besmette runderorganen veroorzaakt bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jacob.

1997: Varkenspest. In februari breekt varkenspest uit te Venhorst in de Peel, het hart van de Nederlandse varkenshouderij. Het besmettelijke virus verspreidt zich snel door Zuid-Nederland.

1999: Dioxine in veevoer. Het Belgische bedrijf Verkest vermengt afgewerkte motorolie in vet voor veevoer. Belgische kippen krijgen daardoor te veel kankerverwekkende dioxine in hun vlees en hun eieren.

2001: Mond- en klauwzeer (mkz). Het virus woedt massaal in het Verenigd Koninkrijk en springt in februari en maart via Frankrijk naar de Veluwe en Friesland. In Nederland raken dieren op 26 bedrijven besmet.

2002: MPA-hormoon in veevoer. Het Belgische bedrijf Bioland mengt Iers farmaceutisch afval in veevoer. Daardoor krijgen varkens het hormoon MPA binnen.

2003: Mogelijk dioxine in Duits veevoer. In Duitsland wordt te veel dioxine ontdekt in een grondstof voor veevoer. Het bedrijf heeft ook aan Nederland geleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer