Natuurlijk is Charles in Kopenhagen
Als de Engelse prins Charles op het gebied van klimaat en duurzaamheid iets kan bereiken, zet hij zich daar graag voor in. Daarom reisde hij deze week naar Kopenhagen om milieuministers van over heel de wereld te waarschuwen voor de grote klimaatcrisis die er volgens hem dreigt.
De prins reisde naar Denemarken op uitnodiging van het gastland van de klimaattop. Hij was er slechts enkele uren, maar legde wel een stevige boodschap neer in de Deense hoofdstad.De „grimmige” werkelijkheid is „dat onze planeet zijn crisispunt heeft bereikt. We hebben nog maar zeven jaar voordat we de controle helemaal kwijtraken”, aldus de prins. Hij citeerde met instemming een uitspraak van de president van het Afrikaanse Gabon: „De deur naar onze toekomst is aan het dichtgaan.”
De prins riep de aanwezige milieuministers op niet alleen naar de bedreigingen van de klimaatverandering te kijken, maar vooral de kansen te laten meewegen om tot „een schonere, veiliger en robuustere wereld” te komen.
De prins stelde dat de mensheid alleen kan overleven als „wij wegen herontdekken, zodat wij als een deel van de natuur gaan leven. en niet apart daarvan.”
Alle problemen komen momenteel bij elkaar, zei de oudste zoon van koningin Elizabeth. De enorme gevolgen van ontbossing, uitputting van grondstoffen en bijvoorbeeld overbevissing komen nu in korte tijd openbaar. „De klimaatcrisis is de spiegel waarin wij de ecologische schade van onze geïndustrialiseerde tijd terugzien.”
Charles vroeg opnieuw aandacht voor een van de onderwerpen die hem na aan het hart liggen: de regenwouden die snel verdwijnen. „Deze ecosystemen zijn terecht beschreven als reddingsgordels van onze planeet.” Vooral de agro-industrie kan daar een cruciale rol in spelen als efficiënter met het landbouwareaal wordt omgegaan, aldus de prins.
Geen grenzen
Geen land kan zich onttrekken aan acties om het klimaatprobleem op te lossen, benadrukte de Britse troonopvolger. „Op een kleine, unieke en waardevolle planeet is dit geen probleem dat we moeten oplossen met termen als zij en wij. Want de lucht die we inademen en het water dat wij drinken kennen geen nationale grenzen. Wij zijn allemaal van elkaar afhankelijk.”
De top is een historisch moment, volgens Charles. „Denk eraan dat onze kinderen en kleinkinderen niet zullen vragen wat onze generatie heeft gezegd, maar wij zij deed.”
De prins nam niet deel aan de onderhandelingen. Daarvoor waren leden van de Britse regering deze week in Kopenhagen.
Enkele uren na zijn speech vloog de prins terug naar Engeland, om zich daar weer te richten op ecologisch tuinieren, groen boeren en te vechten voor behoud van het regenwoud. De prins doet zelf actief mee aan milieubewust leven. Zo gebruikt hij voor zijn auto’s ecovriendelijke brandstoffen. Goed voorbeeld doet volgen.