Banken: Zorg steunt te veel op krediet
Zorginstellingen zoals de ggz (geestelijke zorg) zijn veel te afhankelijk van leningen van banken. Dat stellen de banken zelf in een brief aan minister Klink.
Die afhankelijkheid van kredieten is het gevolg van de manier waarop de betaling voor behandelingen momenteel is geregeld. De banken willen dat minister Klink (Volksgezondheid) met maatregelen komt om te voorkomen dat de zorginstellingen in financiële problemen komen. De torenhoge leningen gaan ten koste van de zorg, vinden de banken.De banken hebben onlangs hierover een brief gestuurd aan de minister. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigde donderdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. „De te grote afhankelijkheid van bancaire financiering vormt een reëel risico, zowel vanuit het perspectief van de instellingen als van de banken”, schrijven de banken.
Sinds vorig jaar is een nieuw declaratiesysteem van toepassing. Daarbij krijgen de ggz-instellingen pas na afloop van een therapie betaald van een zorgverzekeraar. Daarom moeten de instellingen vooraf werkkapitaal lenen bij banken. Dit werkkapitaal loopt naar schatting uit op zo’n 3 miljard euro. Dat is ongeveer driekwart van hun begroting.
Omdat de banken onvoldoende zekerheden hebben of ze het geld krijgen terugbetaald, betalen de zorginstellingen bovendien „onnodig veel” rente.
De banken gaan na Kerst met de minister om tafel over de kwestie, aldus de NVB.
Brancheorganisatie GGZ Nederland wil niet reageren op de brief.