Nog geen groen licht nieuw marineschip
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer gaat nog niet akkoord met de aankoop van het nieuwe marineschip (JSS), dat ruim 98 miljoen euro duurder uitpakt. Dat bleek donderdag tijdens een overleg met staatssecretaris De Vries (Defensie) over de kwestie.
Regeringspartij CDA wil dat het schip helemaal in Nederland wordt gebouwd en niet deels in Roemenië. Bovendien moet De Vries van het CDA nader gaan onderhandelen met de leverancier om de kosten omlaag te krijgen. De PvdA, VVD en SP sluiten zich bij dat laatste aan en willen verder weten wat de gevolgen van de overschrijding zijn voor het personeel of andere materieelprojecten.Daardoor ontstaat een patstelling. De Vries had al aangegeven dat er hard is onderhandeld. Bovendien wordt het schip al soberder gemaakt en wordt het alleen nog maar duurder als het in Nederland wordt gebouwd, zei hij. Als er nog meer beknibbeld wordt op de operationele eisen, zal het schip aan kwaliteit inboeten en minder taken kunnen uitvoeren. „Dat is jammer en moeten we niet willen”.
Het logistieke marineschip moet de Zuiderkruis gaan vervangen en kost ruim 363 miljoen euro. In 2005 werd nog uitgegaan van 265 miljoen. Volgens De Vries zijn de meerkosten verklaarbaar en verdedigbaar. Het grootste deel (46 miljoen) zit in de aanpassing van het prijspeil door hogere loon– en materieelkosten. Daarnaast is er extra geld nodig voor verbeteringen aan het schip, de motoren en voor milieu– en beveiligingseisen.
Maar CDA-Kamerlid Algra is nog niet overtuigd, zei hij na het debat. Hij blijft erbij dat het weinig extra kost om het schip in Nederland te laten bouwen en wil een serieuze onderbouwing van Defensie. Het CDA zal er volgende week bij de behandeling van de begroting van Defensie op terugkomen. Het is niet de intentie van Algra om de stekker uit het project te halen, wat de SP wil, maar hij zei niets uit te sluiten.
De PvdA, VVD en SP hekelen de overschrijding en wijzen op de keuzes van Defensie. Die heeft volgens hen wel extra geld over voor een schip maar niet voor personeel. Zo worden vacatures langzamer opgevuld en kunnen militairen minder oefenen.