Economie

Geld besparen met oude tl-verlichting

Limburger Dave Lamers (31) zette vorig jaar in China een productielijn op voor zijn eigen vinding, een energiebesparend apparaat voor tl-verlichting. Hij heeft de productie nu overgeplaatst naar zijn geboortestad. De winnaar van een innovatieduurzaamheidsprijs ziet het als een begin. „Mijn hoofd zit vol met nieuwe ideeën.”

Ad Ermstrang
24 November 2009 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:13
HEERLEN – Lamers is de bedenker van een energiebesparend apparaat voor tl-verlichting. Nadat hij eerst de Energy Saver in China liet fabriceren, heeft hij de productie nu naar Limburg overgebracht. De assemblage is in handen van een sociale werkplaats. De
HEERLEN – Lamers is de bedenker van een energiebesparend apparaat voor tl-verlichting. Nadat hij eerst de Energy Saver in China liet fabriceren, heeft hij de productie nu naar Limburg overgebracht. De assemblage is in handen van een sociale werkplaats. De

De Heerlenaar is gefascineerd door licht en lampen. Als tiener richt hij thuis een laboratorium in, waarin hij zelf aan de slag gaat. Lamers studeert informatica en elektrotechniek en werkt verschillende jaren op de ict-afdeling van een hogeschool. Dan komt hij in aanraking met de jongste generatie tl-verlichting, de T5. „Een energiezuinige lamp met een langere levensduur, 100 procent recyclebaar en een verbeterde lichtopbrengst.”Er blijkt sinds de introductie in 2002 nauwelijks vraag naar te zijn. Geen wonder, constateert hij „De T5-lamp is vijf centimeter korter dan de vorige generatie tl-verlichting en ook de oude elektronica van de bestaande armaturen klopt niet. Dat betekent dat je alles moet vervangen, in veel gevallen het plafond gedeeltelijk moet slopen en andere kabels leggen. De terugverdientijd wordt daardoor veel te lang, wel een jaar of acht.”

De jonge Limburger gaat in 2007 zelf aan de slag. Hij neemt ontslag op school, ontwikkelt een adapter die de ontbrekende lengte voor de T5 compenseert en brengt tegelijkertijd een nieuw voorschakelapparaat aan dat de prestaties verder verbetert. „Dit systeem kun je zo in de bestaande aluminium armaturen klikken. Het verdient zichzelf in twee tot drie jaar terug.”

Met een bevriende Chinees zoekt hij een producent in het Verre Oosten. Vanuit China wordt de Ecoluxx T5 Energy Saver in korte tijd wereldwijd aan de man gebracht. Tot in Nederland toe, want ook in het provinciehuis in Maastricht wordt de tl-verlichting aangepast. Als de vraag snel toeneemt, verschijnen in het land waarin kopiëren soms een doel op zich lijkt, al begin 2008 de eerste namaak-Energy Savers op de markt. Van slechte kwaliteit, maar het marktbederf is daarmee niet ongedaan gemaakt.

Enigszins teleurgesteld keert Lamers terug naar Limburg, waar hij besluit tot een doorstart van zijn vinding in de vorm van een puur Nederlands product. „Duurzaam, hoogwaardig en gericht op grote bedrijven die voor de vraag staan hoe zij energie kunnen besparen om daarmee een bijdrage te leveren aan de vermindering van de uitstoot van CO2. De adapter is nog verder verbeterd en bespaart tussen de 40 en de 55 procent stroom. Omgerekend scheelt dat 2 tot 4,50 euro per lamp per maand.”

Hij zoekt een producent voor het besturingssysteem en trekt een interim-functionaris aan voor het afsluiten van contracten met verkooporganisaties in een groot deel van Europa. Er zijn contacten gelegd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Italië en Engeland. De Verenigde Staten staan op het verlanglijstje. Tijdens het gesprek gaat de telefoon. Vanuit Portugal wordt geïnformeerd naar de mogelijkheden om ook daar de Energy Saver te leveren. Het geeft volgens Lamers aan dat de wereldwijde discussies over CO2 en energiebesparing hun effect niet missen. „Portugal heeft in Europa de laagste elektriciteitsprijs.” De assemblage is ondergebracht bij een sociale werkplaats. De Limburger heeft die bewust opgezocht. „Dat is voor mij een onderdeel van maatschappelijk ondernemen. Ze kunnen dit goed gebruiken, want ze hebben behoorlijk last van de crisis.”

De Energy Saver kost een dikke 40 euro. „De bedrijven kunnen gebruikmaken van een energie-investeringsaftrek, het product voldoet aan alle eisen.” Lamers is nog bezig met de ontwikkeling van een goedkopere, zogenaamde ”home edition” voor de consument. „Dat is een volgende stap. Die is lastiger omdat het vaak gaat om enkele lampen per woning, die bovendien meestal geen hele dagen worden gebruikt.”

Deze week gaat de productie van de Nederlandse Energy Saver van start. Afhankelijk van sommige contracten wordt uitgegaan van een afzet tussen de 10.000 en de 20.000 apparaten per maand. Naar verwachting loopt dat volgend jaar op tot een maandelijkse productie van 50.000 tot 70.000 exemplaren.

„De tl-verlichting is wereldwijd nog een van de meest efficiënte verlichtingsmogelijkheden, hoewel op termijn ledverlichting die positie wel zal overnemen.” Zelf wil Lamers zich vooral bezighouden met de ontwikkeling van geheel nieuwe verlichtingsproducten. „Daar ligt mijn hart. Ik heb zelfs ideeën voor nieuwe lichtbronnen die tot op heden niet bestaan. Om die verder te ontwikkelen heb ik nog wel enkele jaren nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer