Binnenland

Modern monnikenwerk in Kampen

Zo’n duizend uur werkte cartograaf en kunstenaar J. Schilder aan een 22 meter lange afbeelding van het Kamper stadsfront. Het kunstwerk wordt vrijdag in Kampen gepresenteerd.

Michiel Satink
12 November 2009 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
KAMPEN – Zo’n duizend uur werkte cartograaf en kunstenaar J. Schilder aan een 22 meter lange afbeelding van het Kamper stadsfront. Het kunstwerk wordt morgen in Kampen gepresenteerd. Illustratie Michiel Satink
KAMPEN – Zo’n duizend uur werkte cartograaf en kunstenaar J. Schilder aan een 22 meter lange afbeelding van het Kamper stadsfront. Het kunstwerk wordt morgen in Kampen gepresenteerd. Illustratie Michiel Satink

Het beroemde gezicht op de stad vanaf de IJssel is al vele malen door kunstenaars verbeeld, maar Schilder besloot er voor zijn versie allerlei moderne technieken uit de cartografie op los te laten.De kunstenaar, bekend om zijn geheel eigen manier van digitale verwerking van stadskaarten, werd in 2007 gevraagd het gehele IJsselfront af te beelden. „Dat was sneller gevraagd dan gedaan”, aldus Schilder.

Toch nam hij de uitdaging aan om het stadsgezicht vast te leggen met behulp van moderne technieken. „Vanaf de kribben in de IJssel heb ik het front gefotografeerd. Gewoon met een simpele camera, telkens op dezelfde afstand van de kade.”

In april 2007 liep Schilder over de IJsselkade om op een zonnige morgen de vele panden van nabij te fotograferen. Een jaar later deed hij dat opnieuw, wederom in april, om het licht en de stand van de zon gelijk te houden op zijn tekening.

Pand na pand

Aan de hand van de foto’s tekende Schilder pand na pand zeer gedetailleerd op de computer. Luiken, raamkozijnen en zelfs de details van de smeedijzeren hekjes in de voortuinen langs de huizen zijn in het werk te herkennen. „De middelen zijn modern, maar het blijft monnikenwerk.”

Bang dat zijn werk binnen enkele jaren door aanbouw of nieuwbouw gedateerd zal zijn, is Schilder niet. „Ik heb een tijdsbeeld gemaakt. Zo ziet het Kamper IJsselfront eruit op 14 april 2007, tussen elf en twaalf uur in de ochtend. Alles wat sindsdien is veranderd, heb ik bewust niet meegenomen.”

De twee torenappartementen die recent aan de Flevoweg zijn gebouwd, zijn wel in het stadsfront te herkennen, aldus Schilder. En dat terwijl de appartementen enkele honderden meters achter het front liggen. „De bouw heeft een behoorlijke impact op het beschermd stadsgezicht”, vindt hij.

Volgens de cartograaf-kunstenaar is zijn werk goed te gebruiken door stadsplanners. Geplande nieuwbouw kan in zijn tekening worden verwerkt om te zien wat het effect is op het stadsfront.

Schilder besteedde acht à tien uur per week aan het werk. Hij leerde op een andere manier naar de stad te kijken. „Kampen ligt redelijk laag en vormt een climax als je de IJssel afvaart. Na Zutphen en Deventer zie je deze stad op een punt waar de rivier breder wordt. Het front, waarvan het historische deel 1240 meter lang is, wordt in het water weerspiegeld, wat het geheel imposanter maakt.”

Mooiste stadsaanzicht

Volgens Schilder is het Kamper stadsaanzicht wellicht het mooiste van Nederland. „Een maand geleden was ik in Venetië en voer ik in een bootje langs de stad. Het Kamper aanzicht doet echt niet onder voor dat van Venetië.” Schilders werk wordt morgenmiddag in het voormalige stadsziekenhuis van Kampen gepresenteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer