Mensen peuteren goud uit kiezen voor geld
DEN HAAG (ANP) - Een hoge goudprijs tijdens een economische crisis zorgt voor drukte bij opkopers van goud. De ’goudkoorts’ heeft nu dusdanige vormen aangenomen dat mensen zo ver gaan dat ze zelf hun gouden kiezen uit hun mond halen om die om te zetten in euro’s.
„Wij krijgen dagelijks mensen die hun kiezen hebben laten leeghalen of dat zelf doen”, zegt directeur Jacob Friedman van Goud is Geld. Iedere dag bieden zo’n honderd mensen hun goud aan bij het bedrijf. Volgens Friedman doet 40 procent van de mensen dat omdat ze simpelweg het geld nodig hebben. „Maar 60 procent doet dat nu omdat de goudprijs zo hoog is. ” Een gouden vulling kan afhankelijk van de grootte tussen de 20 en 200 euro opleveren.Nog veel vaker bieden mensen goud aan uit erfenissen, veelal juwelen of munten. „Mensen krijgen nu dan ook twee keer zoveel voor hun goud dan een jaar geleden”, zegt Friedman. Juwelier Siebel, met 37 winkels in Nederland, ziet in alle winkels dagelijks mensen die hun goud „dat nog in het nachtkastje lag” komen aanbieden voor cash.
Gezien de hoge goudprijs en teruglopende verkopen heeft de juwelier met de feestdagen in het vooruitzicht een inruilactie voor goud op touw gezet. „Zo snijdt het mes aan twee kanten”, aldus een woordvoerder. Voor die actie zag Siebel al meer mensen hun goud inleveren, nu is dat tot 40 procent meer.
De goudrally zette maandag ondertussen onverminderd door. De goudprijs steeg tot een nieuw recordniveau van ruim 1107 dollar per ounce (31,1 gram). De prijs van het edelmetaal is sinds begin dit jaar met 26 procent gestegen, vooral door de zwakkere dollar. Ook wordt goud vaak gezien als een veilige belegging in economisch onzekere tijden.
„Het belangrijkste argument om in goud te beleggen is dat het zijn waarde houdt op de langere termijn”, stelt Michel van der Stee van Van Lanschot. De goudprijs stijgt ook omdat centrale banken zijn overgestapt op het kopen van goud in plaats van dollars om de reserves aan te vullen. De verwachting is dat meer centrale banken dit gaan doen.
„Vooral Aziatische centrale banken, waaronder die in China en India, met grote hoeveelheden dollaroverschotten kopen goud”, aldus Van der Stee. Sander Noordhof, goudspecialist bij vermogensbeheerder Eureffect, beaamt dit: „Vroeger waren de centrale banken de verkopers van goud, nu proberen ze hun reserves op te bouwen. China heeft zijn goudvoorraad sinds 2003 verdubbeld”.
Volgens de Van Lanschot-analist krijgt de goudprijs ook steun omdat de vraag groter is dan het aanbod. De wereldwijde goudproductie lag over de afgelopen jaren volgens hem op 2200 ton, terwijl de vraag 3700 ton bedroeg. De totale goudhoeveelheid boven de grond bedraagt circa 165.000 ton.
Ongeveer de helft hiervan wordt gebruikt voor het maken van juwelen en sieraden, een vijfde ligt bij centrale banken en eenzelfde hoeveelheid is in het bezit van beleggers. De rest wordt onder meer gebruikt door tandartsen en de chipindustrie. Publicist en ondernemer Willem Middelkoop verwacht dat de goudprijs nog kan verdubbelen en hij wijst ook op de zilverprijs. „Goud is in een jaar 26 procent duurder geworden, zilver 55 procent”.