Binnenland

Patiënt reageert niet op Tamiflu

In Nederland is een eerste geval geconstateerd van een patiënt met Mexicaanse griep die niet reageert op de virusremmer Tamiflu. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Wetenschapsredactie
5 November 2009 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 09:04
BILTHOVEN - Een patiënt met Mexicaanse griep reageert niet op virusremmer Tamiflu. Foto ANP
BILTHOVEN - Een patiënt met Mexicaanse griep reageert niet op virusremmer Tamiflu. Foto ANP

De patiënt ligt in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), zo bevestigde een woordvoerder woensdag. De man was opgenomen met griepklachten, maar na behandeling met Tamiflu verdween het virus niet, aldus viroloog Osterhaus woensdagmiddag op Radio 1. Intussen is het virus onderzocht en op basis van de erfelijke code is vastgesteld dat het ongevoelig is voor Tamiflu.Grieppatiënten met Mexicaanse griep die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden doorgaans behandeld met Tamiflu. Ze knappen daarvan meestal iets sneller op, en zijn iets minder ziek. Als Tamiflu niet meer werkt, zijn er weinig andere mogelijkheden om mensen met ernstige griepklachten te behandelen. Het virus van de Groningse patiënt bleek nog wel gevoelig voor Relenza, een andere virusremmer.

Volgens directeur infectiezieken Roel Coutinho van het RIVM zal de persoon echter vooral op eigen kracht moeten herstellen. De resistentie hoeft volgens Coutinho in principe niet veel negatieve consequenties te hebben voor de overlevingskansen van de persoon. De patiënt heeft behalve Mexicaanse griep ook een afweerstoornis. Uit het feit dat de persoon in het ziekenhuis ligt, kan worden afgeleid dat hij of zij er ernstig aan toe is.

Gezondheidsautoriteiten vinden het heel belangrijk te voorkomen dat resistente virussen kans krijgen zich te verspreiden. Volgens Osterhaus is de familie van de patiënt onderzocht op besmetting en is daar wel het Mexicaanse griepvirus aangetroffen, maar niet de resistente variant. Dat betekent dat het virus zich niet heeft verspreid.

„Daar zijn we heel beducht voor, maar dat is hier niet gebeurd. Over de hele wereld zijn er meer dan veertig incidenten bekend, maar die virussen zijn tot nog toe steeds minder fit gebleken. Ze zijn als het ware kreupel en kunnen het daarom niet overnemen van het wildtype virus.”

Bij het gewone wintergriepvirus komt het vaker voor dat een resistente vorm ontstaat die zich kan verspreiden, maar meestal is die verspreiding van mens op mens dan minder goed. Omdat dat niet voor elk nieuw resistent virus zeker te zeggen is, houdt de GGD de vinger aan de pols.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer