Refo voelt zich beknot in opvatting
Bevindelijk gereformeerden in Nederland ervaren op grote schaal dat de ruimte in het publieke domein voor hun opvattingen steeds kleiner wordt.
Dat blijkt uit het onderzoek ”Recht op verschil?” van de Roosevelt Academy, dat dinsdagmiddag in Middelburg is gepresenteerd. De onderzoekers keken naar de wetgeving over gelijke behandeling en de effecten en percepties daarvan onder orthodox-protestanten. Ruim 7000 mensen vulden de vragenlijst van de onderzoekers in.Daarbij „spatte de frustratie uit de antwoorden”, aldus opsteller prof. dr. B. M. Oomen van de Roosevelt Academy. „In hun denken over vrouwen en homoseksualiteit, gebaseerd op de Bijbel en niets dan de Bijbel, voelt deze groep zich slecht begrepen en –steeds meer– in het denken beknot”, schrijven de onderzoekers in hun rapport.
Opmerkelijk veel deelnemers aan het onderzoek –zo’n 70 procent– komen uit de Gereformeerde Gemeenten. Verschillende resultaten werden daarom aan een extra weging onderworpen, omdat anders vertekening dreigde.
Prof. Oomen weet niet of de ervaren afgenomen ruimte voor de eigen opvattingen ook feitelijk klopt. „Dat hebben we niet onderzocht. Maar de ervaring van niet meer mogen geloven wat je gelooft, komt over de hele linie sterk terug.”
Opvallend is dat bevindelijk gereformeerden er tegelijkertijd voor lijken terug te deinzen om hun opvattingen actief in het publieke domein uit te dragen. „Proberen uit te leggen wat je in de Bijbel leest en wat dat betekent voor de bredere maatschappij – als er één reactie ondervertegenwoordigd is, is het wel die. Via kranten zoals het Reformatorisch Dagblad gebeurt dat wel, maar die zijn vooral voor de eigen gezindte bedoeld.”
Juist afgelopen weken werd er in deze krant gediscussieerd over de vraag hoe refo’s zich in het publieke domein beter kunnen manifesteren. Over die vraag komt, op initiatief van de RMU, binnenkort een breed beraad waaraan diverse opinieleiders uit orthodox-christelijke kring deelnemen.
Historicus en politicus dr. Roelof Bisschop denkt aan de vorming van een christelijke alliantie waar politieke en maatschappelijke organisaties de handen ineenslaan om het christelijke geluid te versterken in de samenleving, zo gaf hij eerder in deze krant aan. Historicus drs. Ton van der Schans lanceerde het idee voor een studiecentrum om het gedachtegoed van de gezindte uit te dragen in de maatschappij. SGP-leider ir. Van der Vlies en NPV-directeur dr. Seldenrijk reageerden positief.