EU oordeelt positief over stemregels ECB
De EU-ministers van Financiën staan positief tegenover een voorstel tot wijziging van de stemprocedure binnen de Europese Centrale Bank (ECB). De Nederlandse bewindsman, Hoogervorst, wil eerst het oordeel van de Tweede Kamer horen.
Beslissingen over de rente en over andere zaken in de sfeer van de geldpolitiek binnen de eurozone worden genomen in de raad van bestuur van de in Frankfurt gevestigde instelling. Daarin zijn vertegenwoordigd de zes directieleden en de presidenten van de nationale centrale banken uit de landen die de gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd. Tot dusver mogen zij allemaal meestemmen.
In de toekomst, na de uitbreiding van de EU, zal het aantal deelnemers aan de monetaire unie waarschijnlijk flink groeien. Het ligt in de bedoeling de spelregels dan te veranderen. Geen van de lidstaten zal in de nieuwe situatie nog permanent over stemrecht beschikken.
Een groep van vijf grote landen krijgt vier stemmen, zodat elk van hen gedurende 20 procent van de tijd zijn formele invloed verliest. Voor een tweede groep landen, met daarin Nederland, komt het erop neer dat zij in 40 procent van de tijd niet mogen meebeslissen. Voor een derde groep geldt wat dit betreft een percentage van 70.
Hoogervorst heeft dinsdag in een EU-vergadering een voorbehoud gemaakt. Hetzelfde deed zijn Finse collega. Zij wachten eerst de mening van het parlement aan het thuisfront af.
De demissionaire Haagse bewindsman zal de Kamer adviseren akkoord te gaan. Volgens hem is het een kwestie van slikken of stikken. Sleutelen aan het ingewikkelde compromis lijkt moeilijk. Wel moet er uiteindelijk met unanimiteit over de aanpassing worden besloten.
De nieuwe regeling treedt in werking zodra zestien lidstaten van de Unie meedoen met de euro. Tot dusver zijn er twaalf participanten.