Weinig animo voor gebedsdag
De kwestie Irak is voor de kerken in de gereformeerde gezindte vooralsnog geen aanleiding om een speciale gebedsdag te houden. De christelijke gereformeerde kerk van Den Haag-Zuid heeft weliswaar een oproep tot bezinning en gebed doen uitgaan, maar er is nog weinig respons. Ook is binnen de kerken niet duidelijk wanneer sprake is van een rechtvaardige oorlog.
Binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken is de classis ’s-Gravenhage (volgens artikel 66 van de kerkorde) aangewezen om „in tijden van oorlog, epidemieën, vervolging van de kerk en andere algemene rampen” een speciale biddag of gebedssamenkomst uit te schrijven. De laatste keer dat een dergelijke dag een onderwerp van bespreking was, was tijdens de Golfoorlog in 1991.
De brief die de plaatselijke kerk van Den Haag gestuurd heeft, komt pas op de classisvergadering van 26 maart ter sprake. D. Koole, plaatsvervangend preses van de kerkenraad van Den Haag-Zuid, ziet geen heil in een vervroegd bijeenroepen van de classis in verband met de situatie rond Irak. Volgens hem heeft de kerk in de eerste plaats behoefte aan een bijbelse handreiking om richting te geven aan bezinning en gebed.
In de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt is het de classis Midden-Holland die bevoegd is tot het uitroepen van een nationale bidstond. De classis vergadert echter pas op 6 maart. Op elke vergadering komt de kwestie van de bidstonden als vast agendapunt aan de orde. Er zijn echter nog geen aanvragen geweest om een dergelijke bidstond te houden, zo meldt quaestor A. de Boer desgevraagd.
Binnen de SoW-kerken is wel nagedacht over de dreigende oorlog en de vraag of er van een rechtvaardige oorlog sprake is. Tot nu toe is er echter nog geen oproep tot een gebedsdag of een dag van bezinning gedaan, maar er kan nog van alles gebeuren, zegt Mieke Brak van de afdeling communicatie van de SoW-kerken. „Het kan best dat we daartoe oproepen, want het is wel een van de typische dingen waarvoor we moeten bidden.”
Als lid van de Raad van Kerken doen de SoW-kerken mee aan een „oecumenische gebedswake” voor vrede, samen met Joden en moslims. Ook sluiten de SoW-kerken zich aan bij de oproep van de Raad van Kerken om kerkgebouwen open te stellen voor mensen die behoefte hebben aan „stilte, bezinning, gebed en gemeenschap.”
De Gereformeerde Bond heeft als vereniging en modaliteit binnen de Hervormde Kerk geen plannen om op te roepen tot gebedsdag, zegt algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst. „We laten dat over aan de verantwoordelijkheid van de kerken. Elke predikant die betrokken is op het wereldgebeuren zal het zeker meenemen in de voorbede en de prediking. Het ligt zo voor de hand dat een speciale oproep of dag overbodig is.”
Ds. W. Silfhout, lid van de deputaten hoge overheid van de Gereformeerde Gemeenten, bespeurt in zijn kerkverband geen behoefte om een bijzondere gebedsdag te houden. „Wij hebben dat naar aanleiding van de onchristelijke wetgeving van de afgelopen jaren wel eens gedaan, maar dat kun je niet te pas en te onpas doen. Daar moet je zuinig mee zijn.” Op de vraag of er rond Irak sprake is van een rechtvaardige oorlog, oriënteren de Gereformeerde Gemeenten zich op wat calvinisten in het verleden over de oorlog hebben gezegd. Ds. Silfhout zegt het moeilijk te vinden om een afgewogen oordeel, specifiek ten aanzien van Irak, te geven.