Economie

Stroom aan berichten rond DSB

Het faillissement van DSB zorgde maandag voor een stroom aan berichten.

Redactie economie
20 October 2009 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:56
Imperium Scheringa valt ineen. Afbeelding ANP
Imperium Scheringa valt ineen. Afbeelding ANP

Lone StarDSB Bank heeft inderdaad gesprekken gevoerd met het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star om overgenomen te worden. Lone Star heeft de onderhandelingen zaterdag afgebroken, aldus curator Rutger Jan Schimmelpenninck. Volgens Schimmelpenninck zijn de Amerikanen zaterdag niet direct na een gesprek met de curatoren afgehaakt, zoals Scheringa eerder op de dag beweerde.

Eisen rechter

De eisen die de rechtbank in Amsterdam vrijdag stelde aan de overname van DSB Bank waren onrealistisch, „voor welke overname dan ook.” Dat beweert een bron rond de onderhandelingen.

Zeldzaam faillissement

Na de economisch roerige tijden van begin jaren tachtig kreeg het bankfront 22 jaar rust alvorens er een bank omviel. Dat was het beursgenoteerde Van der Hoop Bankiers in december 2005. Relatief gezien gaat het sindsdien hard. In 2008 ging het mis voor het kleine Indover, nu is DSB Bank aan de beurt. Ondanks de groei van het aantal faillissementen zijn Amerikaanse toestanden nog ver weg. In de VS zijn dit jaar al bijna honderd banken failliet gegaan.

Inzet gemeente

De gemeente Medemblik gaat de slachtoffers van het DSB-drama bijstaan. Eerste stap is een inventarisatie van de problemen die het faillissement aanricht onder rekeninghouders, werknemers en toeleveranciers van de bank, aldus burgemeester Theo van Eijk. Volgens de burgemeester is er geen sprake van financiële steun, maar wil de gemeente de gedupeerden in contact brengen met de juiste hulpinstanties.

Inloopavond

De gemeente Medemblik organiseert donderdag een inloopavond, bedoeld voor inwoners van de gemeente, ondernemers, medewerkers en andere betrokkenen. Het faillissement heeft volgens de gemeente „grote en ook emotionele gevolgen voor inwoners van vooral de kernen van Wognum en Opmeer.”

Peiling

Meer dan de helft (56 procent) van de Nederlanders vindt dat DSB-oprichter Dirk Scheringa zelf verantwoordelijk is voor de ondergang van de bank. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO heeft gehouden. Als verantwoordelijken na Scheringa worden onder anderen genoemd Pieter Lakeman (31 procent), voormalige financieel topman Gerrit Zalm (24 procent) en Nout Wellink, president van DNB (24 procent).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer