Kerk & religie

„Gemeente vraagt om duidelijke identiteit”

„De liturgie behoeft meer theologische doordenking vanuit de gereformeerde traditie.” Dat heeft A. Peters, gemeenteadviseur van de classis Bommel binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), donderdagavond gezegd op een regiobijeenkomst voor ambtsdragers en predikanten.

Van een medewerker
9 October 2009 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:51
Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond. - Foto RD
Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond. - Foto RD

De gemeente vraagt om een duidelijke identiteit die voor haarzelf herkenbaar is en voor haar omgeving, aldus Peters. „Maar er is allereerst een biddende gemeente nodig om Gods weg met Zijn kerk te ontdekken”, aldus de auteur van het boekje ”Gemeente in beweging. Op zoek naar een bijbelse visie”.Peters sprak donderdagavond over het thema identiteit, visie en beleid van gemeenten. Hij schetste een aantal trends en veranderingen in de samenleving die ook op de kerk van invloed zijn. „De gemeente is in beweging”, zo zei hij. Maar hoe? „Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, maar waar liggen de prioriteiten? Waar slaan we de piketpaaltjes? Kerkenraden zoeken naar begaanbare wegen die passen bij hun visie. Maar wat is die visie eigenlijk? Hoe stem je eenheid en verscheidenheid goed op elkaar af en wel zo dat je niet van kleur verschiet, van je wortels en van je traditie wegdrijft?”

Peters pleit voor visieontwikkeling, met als startpunt de Bijbel. Beleid is volgens hem een proces en geen product en open communicatie tussen kerkenraad en gemeente is daarbij van groot belang.

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, wierp donderdagavond de vraag op of bezinning op gemeenteopbouw wel nodig is. „Was het niet jarenlang voor gemeenteopbouw vooral van belang welke predikant we gingen beroepen?”

Maar de veranderde cultuur is de kerk niet voorbijgegaan, zei hij. „Hoe reageren we op het evangelisch gedachtegoed? Het gebrek aan gemeenschapszin als gevolg van de individualisering maakt dat mensen gemakkelijk de gemeente verlaten en een gemeente zoeken waar men zich thuis voelt.”

Gemeenteopbouw begint volgens Vergunst met een analyse van verschillende aspecten van het gemeentewerk, waaronder de liturgie. Achter de discussie over de liturgie zit, aldus een van de aanwezige ambtsdragers, vaak de wens om een andere prediking te horen.

Met gemeenteadviseur Peters is Vergunst van mening dat gemeenteopbouw niet maakbaar is. „Het is een proces dat de gemeente samen met de kerkenraad ingaat, onder leiding van de kerkenraad.”

Vanuit de zaal klonk de opmerking dat de jongere generatie vaak niet meer weet van de noodzaak van geloof en bekering, omdat dat soms ook gemist wordt in de prediking.

Vergunst vroeg ook aandacht voor kennis van Bijbel en belijdenisgeschriften in de gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer