Nederland tevreden over G20-top
Nederland kijkt tevreden terug op de top van de G20, de groep van twintig belangrijkste economieën ter wereld, in Pittsburgh.
De wereldeconomie zal voortaan worden gecoördineerd door de G20. Het verbond neemt die rol over van de G8, het overleg tussen de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland.Bonussen in de financiële sector worden aangepakt. Er komt een einde aan meerjarig gegarandeerde bonussen zonder dat daar een prestatie tegenover staat, en de ruimte voor bonussen wordt beperkt wanneer de financiële positie van de bank in het geding is. Ook kunnen bonussen later worden uitbetaald.
Opkomende economieën krijgen meer te zeggen in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit gaat vooral ten koste van Europese landen.
Aan subsidies op fossiele brandstoffen, zoals olie, komt op termijn een einde. Daardoor moet de uitstoot van broeikasgassen afnemen.
In maart 2010 moeten er geen belastingparadijzen meer zijn.
Premier Balkenende wees er na afloop van de top, in de nacht van vrijdag op zaterdag, op dat er afspraken zijn gemaakt over onder meer perverse bonusprikkels, over behoud van de vrijhandel en over het verbeteren van het toezicht op de financiële sector.
Volgens Balkenende bewijst de top opnieuw dat er geen alternatief is voor internationale samenwerking. „Samenwerking heeft er voor gezorgd dat we het afgelopen jaar niet in een diepe depressie zijn beland. De afspraken van vandaag effenen het pad naar solide en duurzaam economisch herstel”, aldus de premier.
Onderzoeken tonen volgens hem aan dat een gezamenlijke wereldwijde aanpak meer economische groei en 200 miljoen banen oplevert.
Minister Bos (Financiën) benadrukte hoe bijzonder het is dat de landen van de G20 op zoveel terreinen samenwerken. Hij sprak van een „wereldregering in wording.” Nederland is geen lid van de G20, maar schoof in Pittsburgh wel voor de derde keer op rij aan. De kans is bovendien groot dat ons land ook bij de volgende G20-top in Canada uitgenodigd wordt.
Balkenende en Bos waren positief over de afspraken die de G20 maakten over de aanpak van bonussen. Een beperking van de bonus tot maximaal een jaarsalaris haalde het niet door Amerikaans verzet.
Tot teleurstelling van Nederland lukte het in Pittsburgh ook niet om afspraken te maken over de financiering van de aanpak van het klimaatprobleem. Onder meer China ligt nog dwars, waardoor de komende weken volgens Balkenende „pittige discussies” wachten. In december in Kopenhagen zou er een klimaatakkoord gesloten moeten worden. Wel werd in Pittsburgh afgesproken de subsidies voor olie en andere fossiele brandstoffen op den duur af te schaffen. De maatregel moet helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ideeën hiertoe zullen worden besproken op de volgende G20-top, in juni 2010 in het Canadese Muskoka.
Het kabinet is blij met de verhoogde status van de G20 als het forum waar in de toekomst zaken rond de wereldeconomie worden gedaan. „Dat is van grote betekenis voor de afstemming in de toekomst”, aldus Balkenende. Bos noemde het een „ongelooflijke vooruitgang” hoe de leden van de G20 nu bij elkaar zitten en onderling afspraken maken. Volgens hem was dat voor het uitbreken van de financiële crisis ondenkbaar.