Kerk & religie

Hirsch Ballin opent Centrum Justitiepastoraat

Aan de Universiteit van Tilburg heeft minister Hirsch Ballin van Justitie gisteren het nieuwe Centrum voor Justitiepastoraat (CJP) geopend. Het centrum, dat de kwaliteit van het rooms-katholieke en de protestantse justitiepastoraat moet waarborgen, komt „justitie en de gedetineerde ten goede.”

Kerkredactie
24 September 2009 21:34Gewijzigd op 14 November 2020 08:44
TILBURG - Minister Hirsch Ballin van justitie: „Het Centrum voor Justitiepastoraat als waarborg voor kwaliteit van de geestelijke verzorging komt justitie en de gedetineerde ten goede.” Foto ANP
TILBURG - Minister Hirsch Ballin van justitie: „Het Centrum voor Justitiepastoraat als waarborg voor kwaliteit van de geestelijke verzorging komt justitie en de gedetineerde ten goede.” Foto ANP

Minister Hirsch Ballin opende het CJP door op een deur, gebouwd van een stellage van kartonnen dozen, het logo van het ministerie te zetten. Afgevaardigden van de Universiteit van Tilburg (UvT), de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) te Kampen en de rooms-katholieke en de protestantse dienst geestelijke verzorging maakten, als symbool van samenwerking, de deurpost met hun logo’s af.Het CJP, gevestigd in Tilburg, is een initiatief van de PThU en de faculteit katholieke theologie en rechtswetenschappen van de UvT. Het kwam tot stand in nauw overleg met de protestantse en rooms-katholieke geestelijke verzorging. Hirsch Ballin: „De samenwerking tussen de theologische en de rechtenfaculteiten doet mij –als jurist– bijzonder deugd. Naar verluidt een bewuste keuze om de professionalisering van de pastores en predikanten breed aan te pakken.” Het CJP gaat onderzoek doen, bijscholing geven, maatschappelijke dienstverlening aanbieden en internationale contacten opbouwen. Twee bijzonder hoogleraren zijn verbonden aan het centrum.

Uit handen van ds. J. W. D. Eerbeek, hoofdpredikant namens de protestantse kerken bij het ministerie van justitie, ontving de minister het nieuwe Handboek justitiepastoraat.

De kern van het „voluit oecumenische boek” is volgens hem het herstelgerichte pastoraat met daarin als vernieuwend element de zoektocht naar meer contact met kerken, organisaties en vrijwilligers.

Eerder op de dag werd een seminar gehouden over herstelgericht pastoraat, pastoraat dat niet vrijheidsbenemende maatregelen of vergelding benadrukt, maar een veilige terugkeer van de gedetineerde naar de maatschappij bewerkt.

Prof. dr. E. R. Jonker, hoogleraar praktische theologie in Kampen, sprak over contrasten in het pastoraat: „Een voorwaarde voor herstelgericht pastoraat is dat God de mens ziet zoals hij is, zonder hem te laten waar hij is.” Een contrast is volgens hem dat zowel schuld als vergeving de gedetineerde gezegd mag worden.
Prof. dr. T. W. A. de Wit, hoogleraar filosofie in Tilburg en directeur van het nieuwe instituut, ging in op de relatie tussen maatschappij en gedetineerde. „Het kwaad zit overal. Het is nodig dat de samenleving voortdurend haar gebrokenheid inziet en daarom de reddingsboei uitwerpt richting de misdadiger.”

Hij citeerde de Nederlandse criminiloog dr. H. T. Bianchi: „Dat verwerpt alle triomf in de straf. Iedere keer dat we een verdachte rechten, staan we mede terecht. Indien u iemand straft, maakt u hem tot een broeder.”

centrumvoorjustitiepastoraat.nl.Zie ook centrumvoorjustitiepastoraat.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer