Kerk ger. gem. Geldermalsen geopend
De nieuwe Bethelkerk van de gereformeerde gemeente Tricht/Geldermalsen is donderdagavond officieel in gebruik genomen. Bouwcommissievoorzitter J. D. van der Spek droeg het gebouw over aan ouderling A. H. A. Thijsen.
Dominee J. W. Verweij uit Yerseke ging voor in de speciale kerkdienst en koos zijn tekstwoorden uit Genesis 28:16, 17 en 19a en sprak over ”Beth-El, Gods Huis in Christus”. De predikant bepaalde de gemeente bij drie gedachten: Gods leiding in Christus, Gods troost in Christus en Gods heerlijkheid in Christus. Na de preek werden er toespraken gehouden door consulent ds. J. J. van Eckeveld uit Zeist namens classis en synode, burgemeester S. W. van Schaijck namens de burgerlijke gemeente en architect Ros namens architect en aannemer.
Het gloednieuwe gebouw aan de Laan van Leeuwenstein 10 in Geldermalsen voorziet in een grote behoefte. De oude kerk bood te weinig ruimte voor de circa 1260 gemeenteleden, de bijgebouwen waren niet toereikend voor de activiteiten die daar ontplooid werden, terwijl zich rond de diensten regelmatig parkeerproblemen voordeden. „We liepen in alle opzichten vast”, aldus bouwcommissievoorzitter Van der Spek.
Vandaar dat de eerste plannen voor nieuwbouw al dateren van vijf jaar geleden. De aanloopperiode duurde lang, want pas anderhalf jaar geleden kon met de werkelijk bouw worden begonnen. Van der Spek: „Voor de zomervakantie van 2001 startten we pas met het heiwerk, maar daarna is alles buitengewoon voorspoedig verlopen. We hebben geen last gehad van de gebruikelijke vertraging. Alles is binnen de planning gebleven.”
Het kerkgenootschap is blij en dankbaar met het eindresultaat. Het nieuwe gebouw -ontworpen door architectenbureau Roos en Ros uit Nieuw-Beijerland en gebouwd door hoofdaannemer Van Driesten uit Harskamp- voorziet in alle behoeften. De kerkzaal biedt op dit moment ruimte aan 1224 gemeenteleden, maar het aantal zitplaatsen kan door het bijzetten van banken worden uitgebreid tot 1600. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het verenigingswerk in de bijgebouwen, heeft het gebouw een kelder en is er bovendien een inpandige beheerdersruimte gerealiseerd.
De kerk is voorzien van moderne technische snufjes, zoals een installatie voor klimaatbeheersing met warmteterugwinning, een uitstekende ventilatie, vloerverwarming door het gehele gebouw en lampen die automatisch aan en uit gaan. Bij de bouw hebben de gemeenteleden veel kosten bespaard door een grote mate van zelfwerkzaamheid.
Voorlopig moet de gemeente het tijdens de erediensten nog doen zonder orgel. Dat wordt pas aan het eind van het jaar geïnstalleerd, wanneer het gebouw genoeg is ’uitgedroogd’ en de orgelbouwer de laatste hand aan het instrument heeft gelegd. Tot die tijd wordt de gemeentezang begeleid op een elektronisch orgel. De bouw van de kerk en de inrichting van het terrein heeft in totaal 4.750.000 euro gekost.