Wijkgemeente Ridderkerk 25 jaar
De hervormde gemeente Ridderkerk-Drievliet en Oostendam bestaat 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt vrijdagavond in de Ichthuskerk aan het Vlietplein in Ridderkerk een jubileumdienst belegd. Deze begint om 19.30 uur.
De hervormde gemeente werd op zondag 15 januari 1984 geïnstitueerd. Op bouwland verrees in die tijd een nieuwe woonwijk: Drievliet. De bewoners van deze nieuwe Ridderkerkse wijk die tot de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk behoorden, kregen pastorale begeleiding vanuit de Singelkerk. In Ridderkerk-Oostendam bestond al een kerkelijke gemeente. Deze kwam ’s zondags samen in een verbouwde graanschuur. Ook deze gemeente viel officieel onder de Singelkerk.Vijfentwintig jaar geleden werd besloten de hervormde gemeente te Drievliet en Oostendam als zelfstandige gemeente te institueren. De historie van beide wijkdelen is vastgelegd in ”Van graanschuur tot kapel, van bouwland tot kerk”. Het boek wordt vrijdagavond gepresenteerd en is dan ook verkrijgbaar. Exemplaren zijn te bestellen bij C. D. Groenendijk (c.d.groenendijk@hetnet.nl). De uitgave kost 12,50 euro.
Plantagekerk Schiedam naar HHK
SCHIEDAM – De vrije hervormde gemeente in Schiedam (Plantagekerk) is per 14 september toegetreden tot de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Het breed moderamen van de classis West van de HHK heeft daartoe recent zijn goedkeuring verleend, zo maakte de scriba van de gemeente, W. Maris, gisteren bekend.
De Schiedamse gemeente, met zo’n 110 leden, zocht al geruime tijd aansluiting bij de HHK. Predikant is sinds 1998 ds. N. van der Want. Na de voltooiing van het Samen-op-Wegproces in 2004, spraken de gemeente en hij uit zich te willen aansluiten bij de HHK.
Omdat Schiedam al een hersteld hervormde gemeente kende, gaat de Plantagekerk verder als zelfstandige buitengewone wijkgemeente binnen de HHK. Beide gemeenten voeren overleg in een nog te vormen centrale kerkenraad, die ten minste vier keer per jaar bijeenkomt. Voor het overige zal het kerkelijk leven in de Plantagekerk vooralsnog „op dezelfde voet doorgaan. Dus op de bestaande plaats van samenkomst, onder de bediening van ds. Van der Want en met dezelfde samenstelling van de kerkenraad.”
Afgesproken werd het moment van toetreding van de gemeente tot de HHK te laten samenvallen met de overkomst van ds. Van der Want – die een aanvullende opleiding genoot in het kader van zijn overkomst tot dit kerkverband.
De gemeente, die bijeenkomt aan de Plantagekerk aan de Lange Nieuwstraat, bestaat sinds 1905. In het verleden bedienden ds. H. Hofman (1929-1975) en W. Hoogendijk (1981-1986) er het Woord. In vacante perioden gingen predikanten uit de Nederlandse Hervormde Kerk er voor.
Maris is „dankbaar dat met deze stap de kerkelijke eenheid in Schiedam verder gestalte krijgt.” De andere hersteld hervormde gemeente tekende recent een intentieverklaring om –ooit– samen te gaan met de christelijke gereformeerde kerk ter plaatse. De gemeente sprak hierbij de wens uit „dat op Gods tijd eveneens de broeders en zusters van de Plantagekerk zich mogen aansluiten.”
Institutie ICF Amersfoort
AMERSFOORT – De ICF-gemeente Grace Church in Amersfoort, een missionair samenwerkingsproject van de christelijke gereformeerde kerk en gereformeerde kerk vrijgemaakt, wordt zondagmorgen officieel geïnstitueerd.
De internationale gemeente richt zich met name op de, aldus haar website, 30.000 inwoners van Amersfoort met een niet-Nederlandse achtergrond.
De dienst in congrescentrum De Flint begint zondag om 10.00 uur. Normaliter kerkt de gemeente, die zo’n twee jaar bestaat, in het gebouw van de vrije evangelische gemeente aan de Appelweg.
In de dienst, die wordt geleid door ds. G. Gunnink (GKV), worden twee evangelisten en twee ouderlingen bevestigd. Herman Takken van de stichting Evangelie & Moslims zal er één dag en Samer Younan ruim twee dagen per week gaan werken. Younan is geboren in Syrië en heeft theologie gestudeerd in Kampen. Beiden zijn officieel per 1 oktober aangesteld. Ronald Westerbeek, hoofdredacteur van CV.Koers, en Nico Zwemstra, werkzaam bij Leprazending, worden zondag bevestigd als ouderling.
Gkv A’dam schrapt tweede dienst
AMSTERDAM – De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Amsterdam Zuid-West stopt met het houden van de zondagmiddagkerkdienst. In plaats daarvan belegt de gemeente op de tweede en de vijfde zondag van de maand een vesper. Op de overige zondagen wordt er een „toerustingsbijeenkomst” gehouden.
De predikant van de gemeente, ds. W. van der Schee, wil het besluit niet gedetailleerd toelichten. „Begin december moeten we onze plannen voor de classis verantwoorden. Het is niet correct dat zij de details over onze besluitvorming via de media vernemen.”
Het afschaffen van de middagdienst is volgens de predikant „de afloop van een proces van vijf jaar.” Wachten op de classisvergadering kon volgens hem niet meer. „De dingen staan op de rails. Op een gegeven moment staat het allemaal onder druk en kunnen we niet anders.”
Het plaatselijke kerkblad meldde dat de middagdienst kampte met een gebrek aan „aansprekend karakter” en „uitgesproken lage” bezoekersaantallen.
Ophef over het besluit acht ds. Van der Schee niet nodig. Hij noemt het „integer” dat zijn gemeente „zegt wat ze doet.” Volgens de predikant zijn er andere gemeenten die de middagdienst op eenzelfde wijze invullen, maar het gewoon een middagdienst blijven noemen.
Veiling kerkbanken Rhenen
RHENEN – De protestantse gemeente te Rhenen houdt zaterdag een veiling van onder andere kerkmeubilair om met de opbrengst de vernieuwde Ontmoetingskerk in te richten.
Na het ontstaan van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004, fuseerden de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk van Rhenen. De leden van de drie wijkgemeenten, waaronder wijkgemeente Bethel van bijzondere aard van gereformeerde bondssignatuur die samenwerkt met de hervormde gemeente van Elst, kerken nu in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan en de Cunerakerk aan het Kerkplein. Het kerkgebouw aan de Nieuwe Veenendaalseweg 55 is verkocht.
De overgebleven goederen, zoals delen van het interieur, worden geveild en komen ten dienste van de inrichting van de nieuwe Ontmoetingskerk. Die kerk werd zondag 14 juni in gebruik genomen maar is vorige week officieel geopend met een liturgische viering en receptie.
De eikenhouten kerkbanken en ander meubilair van de oude kerkgebouw zijn overbodig. Verder gaan niet alle glas-in-loodramen mee. „Niet alles uit de kerk aan de Nieuwe Veenendaalseweg was geschikt voor het moderne gebouw aan de Anjerlaan”, licht gemeentelid W. Stevens toe.
Tevens heeft de gemeente zelf spullen verzameld om te veilen.
De te veilen goederen, volgens Stevens in totaal ongeveer 500 kavels, zijn te bezichtigen op komende vrijdag van 14.00 tot 19.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De veiling is aansluitend vanaf 13.00 uur.
Jeugdwerk Wekerom jubileert
WEKEROM – De hervormde gemeente te Wekerom belegt donderdag een speciale jubileumdienst ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het plaatselijke jeugdwerk. De dienst begint om 19.30 uur. Na de dienst zijn genodigden en belangstellenden welkom in verenigingsgebouw Elim.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.