Kerk & religie

„Gemeente lijdt onder conflicten”

Conflicten zijn overal, ook in de christelijke gemeente. Hoe ga je daar als gemeente mee om? Deze vraag stond vrijdag centraal tijdens een symposium georganiseerd door de Evangelische Alliantie, samen met Stichting Vredestichters en Netwerk Leidinggevenden.

Van een medewerker
5 September 2009 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 08:36
Ds. Orlando Bottenbley, voor het gebouw van de vrije baptistische gemeente Bethel te Drachten. Foto RD-Archief
Ds. Orlando Bottenbley, voor het gebouw van de vrije baptistische gemeente Bethel te Drachten. Foto RD-Archief

Het EA-symposium, met als thema ”Als het spannend wordt…”, werd door ongeveer 110 personen bezocht. Alle workshops gingen over aan het dagthema gerelateerde onderwerpen, zoals gedragscodes voor geestelijk leiders, conflictbemiddeling en conflictbeheersing.Ds. J. van Langevelde, predikant van de christelijke gereformeerde kerk van Zwolle, gaf in een persoonlijk relaas voorbeelden van de wijze waarop hij omgaat met spanningen en conflicten. Hij wees eerst op de harde realiteit: „Erkend moet worden dat christelijke gemeenten en kerkelijke organisaties vaak bol staan van spanningen en conflicten.”

De hoeveelheid conflicten in de stormachtig gegroeide wijkgemeente van de christelijke gereformeerde kerk in Zwolle brachten ds. Langevelde tot de conclusie dat conflictmanagement een structureel bestanddeel van zijn werk uitmaakt. „Hoewel conflicten in de gemeente een predikant persoonlijk raken, wordt toch van een geestelijk leider verwacht dat hij te midden van de verwarring staande blijft. Voor een goed leider is ten minste één eigenschap in conflictsituaties essentieel: hij moet blijven geloven in de kracht van Gods genade en het herstellend vermogen van de Heilige Geest.

De Zwolse predikant bekende vooral gevoelig te zijn op het punt van zijn integriteit. „Als gemeenteleden vraagtekens zetten bij mijn betrouwbaarheid, dan raakt mij dat diep.”

Ds. Orlando Bottenbley, voorganger van de vrije baptistische gemeente Bethel te Drachten, gaf handreikingen over het voorkomen en oplossen van conflicten. Hij onderscheidde drie bronnen van conflicten: conflicten voortkomend vanuit de theologie, vanuit de organisatievorm en vanuit menselijke relaties. Het voorkomen van conflicten ligt volgens ds. Bottenbley in de sleutelbegrippen ”helderheid en duidelijkheid”. „Duidelijke gedragscodes en beschrijvingen van de verantwoordelijkheden van de oudsten en leidinggevenden, kunnen conflicten vanuit een vorm van machtsdenken voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer