Kirgizië sluit protestantse kerken
De regering van Kirgizië heeft diverse protestantse gemeenten en groepen verboden omdat zij niet geregistreerd zijn. Volgens lokale christenen weigeren de autoriteiten sommige kerken te registreren.
De sluiting van de kerken had plaats kort na de herverkiezing van president Koermanbek Bakijev vorige maand. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft echter twijfels over de geldigheid van de verkiezingsuitslag. „Onze waarnemers werden niet toegelaten bij het tellen van de stemmen. Soms werden de formulieren ingevuld zonder dat de stembiljetten werden geteld”, aldus woordvoerder Jens-Hagen Eschenbächer. „Verder kregen kiezers geld als zij op een bepaalde kandidaat stemden.”Bakijev beschouwt christenen en andere religieuze groepen als een bedreiging. Het nationale agentschap voor religieuze zaken heeft aangekondigd een „massale klopjacht” te beginnen op religieuze groepen die „illegaal” samenkomen.
Volgens de christelijke mensenrechtenorganisatie Forum 18 is de voorganger van de Protestantse Kerk van Jezus Christus is de stad Talas al in april gewaarschuwd „geen diensten in zijn flat te organiseren.”
De kerk staat geregistreerd in de hoofdstad Bisjkek. De leden in Talas ontmoeten elkaar in een gehuurde bioscoop. Omdat de autoriteiten zeggen dat de registratie in Bisjkek „niets met Talas te maken heeft”, moesten de christenen hun kerkdiensten daar staken. Tot ongenoegen van de overheid gingen zij bijeenkomsten beleggen in de woning van de predikant.
„Onze kerk in Talas probeerde zich te registreren”, zegt een gemeentelid die anoniem wil blijven. „Maar volgens het regionale departement van Justitie moeten wij eerst 200 handtekeningen verzamelen. Hoe kunnen we die krijgen als we niet eens normaal mogen functioneren?”
Ook voorganger Bakhyt Mukashev van de protestantse El-Shaddaikerk in het Kochordistrict mag van de overheid thuis geen bijeenkomsten beleggen. Volgens lokale christenen moesten Mukhashev en zijn vrouw onlangs verschijnen bij de regionale openbare aanklager. Andere kerkleden zouden zijn gedwongen verklaringen over hun activiteiten te schrijven.
Volgens Forum 18 worden ook andere religieuze groepen, zoals aanhangers van Hare Krishna, onder druk gezet. Ook in andere voormalige Sovjetrepublieken krijgen ze het moeilijker.