Trichet: Daling prijzen is tijdelijk
De prijsdalingen die zich afgelopen maand in verschillende landen van de eurozone hebben voorgedaan zijn van tijdelijke aard.
Dat stelde president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de ECB. „We verwachten dat de huidige periode van negatieve inflatie van korte duur zal zijn. De inflatie keert dit jaar nog terug en zal daarna heel licht toenemen.”De ECB besloot donderdag het belangrijkste rentetarief op het historisch lage niveau van 1 procent te handhaven. Bij het rentebesluit let de bank scherp op de ontwikkeling van het prijsniveau in de eurozone. De ECB streeft een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 2 procent na, maar de inflatie ligt momenteel veel lager. Gemiddeld daalden de prijzen in de eurolanden vorige maand met 0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Om de prijsdalingen te bestrijden, zou de bank de rentetarieven verder kunnen verlagen. Volgens Trichet is dat vanwege het incidentele karakter van de prijsdalingen echter niet nodig. „De huidige tarieven blijven toepasselijk”, aldus de Fransman.
Volgens Trichet blijft de economie van de eurozone de rest van het jaar zwak, maar neemt het tempo van de krimp wel duidelijk af. „Hoewel de onzekerheid groot blijft, zijn er steeds meer tekenen dat de internationale recessie de bodem heeft bereikt.” Volgens de Fransman moet de economie volgend jaar weer langzaam kunnen groeien.
Analisten gaan ervan uit dat de ECB het rentetarief tot en met het einde van het derde kwartaal van volgend jaar ongemoeid laat.
De inflatie in Nederland is vorige maand gedaald tot het laagste niveau in meer dan twintig jaar tijd. Een meevaller voor de consument, stelt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
„De cao-lonen gaan gemiddeld nog altijd met bijna 3 procent omhoog. Nu de prijzen niet stijgen, neemt de koopkracht dus toe”, aldus Vergeer. „En denk ook eens aan de gepensioneerden. Pensioenfondsen hebben al aangekondigd de uitkeringen niet aan te passen aan de inflatie, maar met de huidige lage inflatie is dat probleem natuurlijk minder groot.”
De prijzen van consumptiegoederen stegen in juli gemiddeld met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni was de inflatie nog 1,4 procent.
De consument profiteert op dit moment vooral van de lagere prijzen voor energie. Energiebedrijven verlaagden vorige maand hun tarieven, waardoor een gemiddeld huishouden volgens het CBS nu 25 euro per maand minder kwijt is aan gas en elektriciteit dan na de vorige aanpassing van de tarieven, in januari. Kleding, schoenen, groente, fruit en telefoon- en internetdiensten werden in juli 1 tot 5 procent goedkoper ten opzichte van vorig jaar.