„Kerk kan niet zonder apologetiek”
De kerken in Nederland moeten meer werk maken van de verdediging van het christelijk geloof, vindt Jos de Keijzer. Over een maand vertrekt hij naar de VS om een apologetische studie te gaan volgen.
Op zijn negentiende las De Keijzer (43) het boek ”Hoe zullen wij dan leven?” van de Amerikaanse apologeet Francis Schaeffer. „Ik had toen veel vragen over het geloof. Het betekende een enorme ontdekking en bevrijding om zo goed onderbouwd te zien dat het christelijk geloof écht waar is.”Het was echter pas recent dat de Tholenaar, die nu zijn laatste maand volmaakt bij het reclamebureau waar hij negen jaar werkte, zich grondiger ging verdiepen in de verdediging van het geloof. „Drie jaar geleden maakte ik een periode van geestelijke vernieuwing door. Als gevolg daarvan ging ik mij opnieuw verdiepen in de geloofwaardigheid van het christelijk geloof. Ik heb talloze lezingen beluisterd van Amerikaanse denkers als Douglas Groothuis, William Lane Craig, Norman Geisler en John Frame.”
Apologetiek is geen hobby van slimmeriken die graag over het geloof willen praten, maar is van levensbelang voor de kerk, zo verwoordt De Keijzer de overtuiging die bij hem is gegroeid. „Overal zie je dat het geloof wordt aangevallen en afkalft. Mensen ervaren in de kerk minder een intellectuele basis voor hun geloof. Dat raakt zowel de logische onderbouwing als de historische betrouwbaarheid van de christelijke leer.”
Apologetiek is niet alleen een intellectuele zaak, maar raakt ook het hart, benadrukt De Keijzer, die een apologetische weblog bijhoudt. „Van een filosofische verhandeling over de godsbewijzen kan ik de tranen in de ogen krijgen.”
Evangelisatie
Wil het christelijk geloof het redden in Europa, dan moet apologetiek een prominente plaats krijgen in christelijke academische kringen, meent De Keijzer. „De Bijbelgetrouwe theologie in Europa kun je vergelijken met iemand die op een tak de bloesem verzorgt, terwijl achter hem de tak waarop hij zit wordt afgezaagd. De basis van het christelijk geloof wordt ondergraven, en daartegen moeten we in het geweer komen.”
Maar ook in de plaatselijke gemeente moet de verdediging van het geloof gestalte krijgen. De Keijzer: „In het boek Handelingen zie je dat evangelisatie is ingebed in een apologetisch raamwerk. Paulus verdedigt niet alleen het geloof in het heidense Athene, maar legt ook in de synagoge uit waarom Jezus de Messias is, net als Petrus dat doet op het pinksterfeest in Jeruzalem. Ook daar gaan evangelisatie en apologetiek hand in hand.”
De Tholenaar bracht zijn visie in praktijk en schreef een evangelisatiecursus met een apologetische insteek. „Ik begon niet met de Bijbel, maar al na enkele avonden kwamen de mensen met hun levensproblemen op tafel. Mijn filosofisch getinte uiteenzettingen raakten hen, omdat ze het bestaan van God opeens als enorm plausibel zagen.”
Op een gegeven moment groeide bij De Keijzer de overtuiging dat God hem riep om zich in Amerika verder te verdiepen in de verdediging van het christelijk geloof. Zijn keuze viel op een masteropleiding aan Bethel Theological Seminary in St. Paul, waar ook zijn Pakistaanse schoonfamilie woont. De praktische invulling was een raadsel. „Ik dacht dat een studie vanwege mijn leeftijd en de kosten niet meer voor mij weggelegd was.”
Toch zocht hij contact met de universiteit. „Bij de vragen op het aanmeldformulier hoeveel geld ik beschikbaar had, vulde ik overal nul in. Ik schaamde me enorm.”
Na een lange tijd van wachten kwam het bericht dat de universiteit een beurs beschikbaar stelt die het grootste deel van de studiekosten dekt. Het aanvullende bedrag dat De Keijzer zelf moest bijleggen, kwam op de laatste dag voor de deadline rond. „Het is wonderlijk om te zien hoe God ons hierin geleid heeft.”
Calvinisme
De Keijzer is lid van een evangelische gemeente, maar heeft veel sympathie voor de gereformeerde theologie. „Ik geloof dat Gods voorbeschikking uiteindelijk alles omvat. Maar als de Bijbel zegt: „Kiest heden wie gij dienen zult”, dan verwacht God van de mens ook echt een keuze. Wat mij aanspreekt in het calvinisme is de nadruk op de grootheid van God. God is groot, machtig en heilig. Dat besef ontbreekt nogal eens in evangelische kringen.”
Na zijn tweejarige studie wil De Keijzer graag wat voor Nederland betekenen. Welke invulling dat moet krijgen, weet hij niet. „Het enige wat ik weet, is dat God mij nu roept om deze studie op mij te nemen.”