Duizenden herdenken slachtoffers Srebrenica
SREBRENICA/DEN HAAG (ANP/AFP) – Vele duizenden Bosnische moslims hebben zaterdag in Srebrenica herdacht dat rond de plaats duizenden jongens en mannen werden vermoord vanaf 11 juli 1995. In Den Haag zijn zaterdagmiddag de slachtoffers herdacht van de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. De plechtigheid begon tegen drie uur met gezang. Ongeveer vierhonderd mensen woonden de plechtigheid bij, zowel Nederlanders als Bosnische Nederlanders. De herdenking liep wat uit; tegen vijf uur was zij afgelopen.
Op 11 juli 1995 namen de Bosnisch–Servische troepen Srebrenica in en stuitten vrijwel niet op weerstand van de VN–blauwhelmen, die de status van de plaats als veilige haven zouden waarborgen. In de dagen erna vermoordden zij meer dan achtduizend mensen, vooral mannen en jongens. Nog steeds worden de resten van slachtoffers gevonden in geheime graven.De herdenking in Den Haag bestond behalve uit gezang en muziek, uit twee stille omgangen, toespraken en het loslaten van ballonnen met daaraan kaartjes met de namen van de 534 zaterdag in Potocari herbegraven slachtoffers. De Bosnische imam Nemin Canic las een boodschap voor van de groot–mufti van Bosnië.
Het kabinet vond het niet nodig bij de herdenking in Den Haag aanwezig te zijn, omdat de ambassadeur in Bosnië Nederland vertegenwoordigde in Potocari. Ook de Tweede Kamer besloot niet officieel te komen. Wel waren D66–fractieleider Pechtold en SP–buitenlandwoordvoerder Van Bommel aanwezig.
PvdA–Europarlementariër Wiersma riep de regering in zijn toespraak op volgend jaar wel te komen. De aanwezigen wilden ook dat de Kamer volgende keer officieel acte de présence geeft.
De Servische sociaaldemocratische partij SDU heeft zaterdag een verklaring naar het parlement gestuurd waarin Servië zich verantwoordelijk stelt voor de moorden. Vrijdag eisten leden van Servische mensenrechtengroepen tijdens een betoging voor het kantoor van president Boris Tadic in Belgrado dat ook Servië 11 juli erkent als internationale dag van de herdenking van de genocide van Srebrenica. Het parlement van Kroatië nam vrijdag het besluit van het Europees Parlement over en riep 11 juli uit tot ’Dag van de herinnering aan de genocide in Srebrenica’.
Onmiddellijk na de inname zijn rond Srebrenica duizenden Bosnische moslimmannen en –jongens uitgemoord. Aangenomen wordt dat de politieke en militaire leiding van de Serviërs in Bosnië–Herzegovina hiervan afwisten of het zelfs bevolen hadden. Het is later door magistraten als genocide bestempeld.
De stoffelijke resten van een nieuwe groep van 534 geïdentificeerde slachtoffers is zaterdag in de plaats begraven. Naar schatting achtduizend mensen zijn rond de plaats vermoord en velen zijn nooit of slechts gedeeltelijk teruggevonden. Tot dusverre zijn ongeveer zeventig plaatsen gelokaliseerd waar slachtoffers zijn gevonden.
De bloedige oorlog in Bosnië (1992–1995) plaatste de Serviërs in de Joegoslavische deelstaat Bosnië tegenover de islamitische minderheid die heel Bosnië wilde afscheiden van Joegoslavië. Dat lukte uiteindelijk dankzij westerse steun. Er vielen circa 100.000 doden in de strijd. Maar Bosnië is nog steeds verdeeld in een etnisch Servisch deel en een deel waar de Bosnische moslims en de Kroaten wonen.