Kerk & religie

Kerk Zuid-Afrika tegen vrouw op kansel

De Gereformeerde Kerken in Zuid-Afrika (GKSA) laten vrouwen niet toe tot het ambt van predikant of ouderling. Ze mogen wel diaken worden.

Kerkredactie
3 July 2009 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 08:15
Zuid-Afrika. Foto ANP
Zuid-Afrika. Foto ANP

Dat heeft de voortgezette algemene synode van de GKSA woensdag in Potchefstroom besloten.In een verklaring schrijft het Zuid-Afrikaanse kerkverband dat het „tot de overtuiging is gekomen dat vrouwen niet in de bijzondere dienst van predikant of ouderling mogen dienen.” Met deze uitspraak bevestigde de synode eerder genomen besluiten uit 1988 en 2003.

Volgens de synode is het echter „in het licht van de Schrift goed dat vrouwen met de nodige gaven als diaken in de GKSA gekozen en bevestigd kunnen worden.”

Het is niet bekend hoe de stemverdeling onder de synodeleden was. De scriba van de algemene synode, ds. L. H. van Schaik, zei gisteren tegenover het Zuid-Afrikaanse dagblad Die Burger dat een „beduidende meerderheid” achter het besluit staat. Volgens de krant heeft synodevoorzitter dr. C. J. Smit de afgevaardigden gevraagd het besluit te aanvaarden als iets „wat de Heere ons gegeven heeft.”

De reacties op het genomen besluit lopen uiteen. Prof. Fika van Rensburg, een van de grote voorvechters van de toelating van vrouwen tot alle kerkelijke ambten, zegt teleurgesteld te zijn. Hij aanvaardt echter de keuze van de meerderheid.

Ds. Sarel Cilliers van de gemeente Waterberg is „innig dankbaar” dat de GKSA na jaren van intensieve studie een besluit heeft genomen. Volgens hem is de kerk „gehoorzaam aan de Bijbel” gebleven.

De algemene synode van de zogenoemde Dopperkerken besloot in januari de kwestie niet meer uit te stellen tot de volgende synode, in 2012. Een synodecommissie stelde een nieuw rapport op waarin zij alle Schriftgegevens over de vrouw in het ambt nog eens op een rijtje zette. De GKSA bestaan uit drie nationale synoden, die evenredig vertegenwoordigd zijn in een algemene synode (generale synode). Binnen een deel van de GKSA heerst grote verontrusting over de koers van het kerkverband.
In Nederland onderhouden de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken relaties met de GKSA, die dit jaar hun 150-jarig bestaan vieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer