Economie

Aantal superrijken met kwart gedaald

AMSTERDAM (ANP) – Het aantal superrijken is vorig jaar door de crisis wereldwijd met bijna een kwart gedaald tot 8,6 miljoen particulieren. Hun gezamenlijke vermogen slonk met bijna een vijfde tot 32.800 miljard dollar. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde World Wealth Report van de Amerikaanse bank Merrill Lynch en adviesorganisatie Capgemini.

24 June 2009 19:12Gewijzigd op 14 November 2020 08:12

Superrijken kunnen ten minste 30 miljoen dollar besteden. Het aantal ’gewone’ rijken, met een vrij besteedbaar bedrag van minimaal 1 miljoen dollar, daalde vorig jaar wereldwijd met 14,9 procent. Nederland telde vorig jaar bijna 106.000 miljonairs, ruim 12 procent minder dan in 2007.De Verenigde Staten tellen nog altijd het grootste aantal vermogende particulieren: 2,5 miljoen, ondanks een daling van 18,5 procent. In de ranglijst staat Japan tweede en Duitsland derde. China is van plek gewisseld met het Verenigd Koninkrijk en staat nu vierde. Nederland komt uit op de veertiende plek, een plaats hoger dan vorig jaar.

De onderzoekers verwachten dat het gezamenlijke vermogen van de rijken weer snel zal aanzwellen, tot 48.500 miljard dollar in 2013. Dat zou een jaarlijkse groei betekenen van 8,1 procent, die bij economisch herstel vooral zal worden gestuwd vanuit Noord–Amerika en Azië. In 2013 zal Azië Noord–Amerika hebben ingehaald in aantallen zeer vermogende particulieren.

De crisis leidde tot een verandering in het investeringsbeleid van de rijken. Vaak stapten zij uit aandelen en staken hun geld vervolgens in obligaties, vastgoed en liquide middelen, beleggingen die snel in geld omgezet kunnen worden.

Door de afbrokkelende vermogens werd er vorig jaar, met name vanaf het vierde kwartaal, beduidend minder aan liefdadigheid gedaan. Er werd minder gegeven aan minder goede doelen. Noord–Amerikanen, die liefdadigheid hoog in het vaandel hebben staan, zullen dit jaar veelal de hand op de knip houden. Zes op de tien vermogenden in dat land denken minder te schenken door het economische noodweer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer