Turkije wil VS slechts in beperkte mate steunen
De Turkse regering heeft vrijdag gezegd de Verenigde Staten slechts in beperkte mate te zullen steunen bij een mogelijke aanval op Irak. Dat maakte president Ahmet Necdet Sezer vrijdag bekend na overleg met premier Abdullah Gul en de bevelhebber van het Turkse leger, generaal Hilmi Ozkok.
Turkije laat zich leiden door de historische banden met buurland Irak en zijn eigen politieke belangen, zei Sezer, die niet inging op concrete details over de medewerking die zijn regering bereid is te verlenen. Hij zei wel dat het Turkse parlement het laatste woord krijgt en dat een actie tegen Irak ook gesanctioneerd moet worden door de VN-Veiligheidsraad.
De VS hebben Turkije volgens bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie eerder om toestemming gevraagd voor de stationering van ongeveer 80.000 soldaten om Irak vanuit het noorden binnen te kunnen vallen. Diplomatieke bronnen zeggen dat de VS hun verzoek inmiddels ver naar beneden hebben bijgesteld en nu toestemming willen voor het legeren van 15.000 tot 20.000 militairen. Ook willen de VS gebruikmaken van Turkse bases voor het uitvoeren van luchtaanvallen.
De Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Robert Pearson, heeft vrijdag in reactie op de uitspraken van Sezer gezegd dat er ondanks de terughoudendheid van de Turkse regering een voor beide partijen acceptabel akkoord zal komen. De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Richard Myers, wordt maandag in Turkije verwacht voor overleg met Ozkok.
Premier Gul heeft de afgelopen tijd een rondreis gemaakt langs een aantal strategisch belangrijke Arabische landen in een poging om tot een gezamenlijk plan voor het voorkomen van een Amerikaans-Britse aanval op Irak te komen. Turkije is ook bezig met de organisatie van een regionale vredesconferentie om te proberen een diplomatieke oplossing van de Irak-crisis te bereiken. Uit opiniepeilingen blijkt dat ongeveer 80 procent van de Turkse bevolking tegen een aanval op Irak en het verlenen van steun daarbij aan de Verenigde Staten is.
Intussen hebben bewoners van het gebied Sanliurfa in het zuidwesten van Turkije grotten ingericht om te kunnen schuilen tegen mogelijke bombardementen vanuit Irak. De Turken zijn bang dat Irak begint te schieten als Amerika het land aanvalt. De grotten deden ook al dienst als eventuele schuilplaats tijdens de Golfoorlog in 1991, zei vrijdag een van de bewoners tegen het Franse persbureau AFP.