Buitenland

Oceaan meest vervuild door plastic

Het zwerfvuil in de oceanen en zeeën bestaat vooral uit plastic. Flessen en tassen van dit materiaal vormen wereldwijd meer dan 80 procent van het afval in open water. Op sommige plaatsen, zoals in de Middellandse Zee, is de sigaret echter ook prominent aanwezig.

ANP
8 June 2009 21:31Gewijzigd op 14 November 2020 08:05

Dat staat in een onderzoek dat de VN–Milieu–instantie UNEP heeft opgesteld, in samenwerking met de milieuorganisatie Ocean Conservancy. De resultaten werden maandag gepubliceerd tijdens Wereld Oceanen dag.De oceanen raken steeds verder vervuild. In totaal werd in het afgelopen jaar meer dan 6,4 miljoen ton afval in zee gekiept. „Afval in zee is een van de grootste gevaren voor onze oceanen en het is volledig te voorkomen”, zei een woordvoerder van Ocean Conservancy, die opriep tot actie.

Tussen 1989 en 2007 zijn meer dan 25 miljoen sigaretten in zee gegooid, berekenden de opstellers van het onderzoek. Ruim 9 miljoen plastic zakken, een even groot aantal deksels en nog eens zoveel dozen vonden hun weg naar de oceaan. Ook plastic bestek (ruim 7 miljoen stuks) en roerstokjes (4,5 miljoen) vervuilen de zee, net als meer dan 2 miljoen stukken touw.

Vooral het plastic is een grote bedreiging voor dieren in zee. Veel zeeschildpadden zien plastic zakken aan voor kwallen en eten ze op. Vogels krijgen kleine stukjes plastic binnen, en ook vissen krijgen deeltjes binnen. De giftige stoffen uit plastic kunnen daarom ook bij mensen terechtkomen, omdat vis veel gegeten wordt.

Hoeveel geld het afval in zee de maatschappij kost, is volgens UNEP niet te berekenen. Wel is duidelijk dat het om een groot bedrag gaat. „Vissers hebben schade aan hun netten, toeristen blijven weg van vieze stranden en schoonmaakacties zijn erg duur”, aldus een Unep–zegsman.

Volgens het milieubureau moeten dunne plastic zakken per direct verboden worden. Ook moet in havens geen premie meer worden geëist voor het afleveren van afval door schepen. Nu gooien veel schepen namelijk hun afval over boord om de kosten te drukken. Tevens moeten kleinschalige projecten om de oceanen schoon te maken worden gestimuleerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer