Kerk & religie

Vaticaan geeft politici instructies

Het Vaticaan heeft donderdag rooms-katholieke politici verboden steun te geven aan wetten die in strijd zijn met de leer van de Rooms-Katholieke Kerk, zoals wetten die abortus en euthanasie toestaan. De politici moeten overeenkomstig hun geloof handelen, aldus het Vaticaan.

Kerkredactie
17 January 2003 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

De achttien pagina’s tellende ”Nota over enkele vragen betreffende de participatie van rooms-katholieken aan het politieke leven” is geschreven door kardinaal Ratzinger, het hoofd van de congregatie voor de geloofsleer. Paus Johannes Paulus II heeft de nota goedgekeurd. Het document is bedoeld voor rk-politici en voor alle leken die actief zijn in de politiek.

De nota wil „enkele principes van het christelijk geweten” aan de orde stellen in een tijd waarin „druk vanuit de wereld” heeft geleid tot „tweeslachtigheden of verwerpelijke standpunten.” De handelingen van de gelovigen moeten in overeenstemming zijn met hun „spirituele leven.”

Het document uit kritiek op hen die vinden dat pluralisme in ethische zaken een voorwaarde voor democratie is. „Politieke vrijheid kan niet worden gebaseerd op de opvatting dat alle visies op het menselijk leven gelijkwaardig zijn.” De democratie moet gebaseerd zijn op „onopgeefbare ethische principes die de beschermwaardigheid van het leven garanderen”, aldus het Vaticaan.

Rooms-katholieke politici hebben volgens de nota „de zware verplichting zich tegen elke wet te verzetten die het menselijk leven bedreigt.” Ook moeten zij de rechten van een menselijk embryo beschermen.

Het homohuwelijk keurt het Vaticaan eveneens ten strengste af. Verder moeten „moderne vormen van slavernij”, zoals drugsverslaving en prostitutie, worden tegengegaan.

Als gewetensvolle politici een wet die in strijd is met het geloof niet kunnen tegenhouden, moeten ze voorstellen steunen die de schade beperken - het zogeheten Poolse model. Toen rooms-katholieke politici in Polen inzagen dat ze een abortuswet niet konden tegenhouden, steunden ze amendementen die de werking van de wet zoveel mogelijk beperkten.

De Nederlandse bisschoppen willen, met het oog op de komende verkiezingen, geen commentaar geven op het document. Ze willen voorkomen dat ze impliciet of expliciet een stemadvies uitbrengen, aldus een woordvoerder tegenover het ANP. Wel zullen ze het document ter sprake brengen in hun reguliere contacten met de politieke partijen.

CDA-minister Van der Hoeven, nummer twee op de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen, is lid van de Rooms-Katholieke Kerk. Via haar woordvoerder laat ze weten dat ze vindt dat elke politicus volgens zijn of haar geloofsovertuiging moet handelen. „Bij mijn politieke afwegingen zal ik zeker betrekken wat Rome over een kwestie zegt; maar iedere politicus, of hij nu van reformatorischen of van rooms-katholieken huize is, heeft een eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van het land dat zij of hij dient.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer