Kerk & religie

„Valse religie zal nooit overwinnen”

Het is vooral dankzij het werk van de Nederlandse stichting Mbuma-Zending dat de Free Presbyterian Church of Scotland (FP-Church) in Zimbabwe zo veel zendingswerk verricht. De stichting heeft vorig jaar 1,5 miljoen euro opgehaald. Een dergelijk bedrag werd niet eerder bijeen­gebracht in een jaar tijd.

Mbuma-Zending haalt in 2008 1, 5 miljoen euro op Van een medewerker
1 May 2009 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 07:49
UTRECHT - De Mbuma-Zendingsdag in Utrecht. Archieffoto uit 2006. Foto Erik Kottier
UTRECHT - De Mbuma-Zendingsdag in Utrecht. Archieffoto uit 2006. Foto Erik Kottier

Dat werd donderdag duidelijk tijdens de jaarlijkse Mbuma-Zendingsdag in Utrecht. Ds. D. A. Ross, vertegenwoordiger van de FP-Church, die bedankte voor het vele geld, zei dat zijn kerk maar klein is en niet zonder de hulp uit Nederland kan. De bijeenkomst, die ongeveer 4500 mensen trok, werd drukker bezocht dan die in 2008.De Nederlandse stichting ondersteunt het geestelijke en medische zendingswerk van de Schotse kerk. De zending van de FP-Church, die al honderd jaar in Zimbabwe werkt, houdt niet alleen zendingsposten en scholen in stand, maar ook een kindertehuis, een ziekenhuis en een middelbare school. Daarnaast bedrijft de kerk zending in Kenia.

Ds. Tj. de Jong, voorzitter van de stichting, roemde de samenwerking met de Schotten. De stichting heeft goed inzicht in het werk van de zending in Zimbabwe, zei hij.

In zijn openingswoord merkte ds. De Jong op dat Gods oordelen over de wereld gaan. Hij wees als oorzaak hiervan op het diepe verval op religieus en zedelijk gebied. De oud-predikant van Staphorst vergeleek de huidige tijd met de richterentijd, toen de mensen ook deden wat ze zelf wilden.

De crisis in Zimbabwe is nog vele malen erger dan die in Nederland, aldus de predikant. Hij wees op de talloze gevallen van hiv en aids, de oude stammenstructuren, de voedselschaarste en de financiële problemen. Ook noemde hij de regering. „Destijds moest Zimbabwe zo nodig een zwart meerderheidsbestuur krijgen. Het heeft geleid tot een dieptepunt. De westerse wereld en de Verenigde Naties laten de situatie nu begaan om Afrika te vriend te houden, maar dat kan niet op deze wijze.” Het ergste vindt hij het dat de christelijke religie grotendeels ontbreekt. Ook daarom is hij blij dat het zendingswerk, ondanks allerlei moeiten, kan doorgaan.

Koningshuis

Aan het begin van de middagsamenkomst deed de voorzitter mededelingen over de aanslag in Apeldoorn, die ongeveer gelijktijdig met het zingen van het volkslied tijdens de bijeenkomst plaatsvond en die zulke dramatische gevolgen had. Hij sprak opnieuw over de oordelen van God over land en volk en hoopte dat er uit deze gebeurtenis geestelijke lessen zouden worden getrokken. „Dat geldt ook voor de reformatorische gezindte”, voegde hij eraan toe. De voorzitter vroeg de aanwezigen het koningshuis in hun gebeden te gedenken.

De Schotse predikant Ross hield een toespraak over Kaïn en Abel. Hij noemde het offeren het begin van de wereldreligies, waarvan er ten diepste maar twee zijn: een ware en een valse. De prediker stelde dat de valse religies de ware religie willen uitroeien, maar dat het niet zal lukken, omdat de Heere het belet.

Ds. A. van Voorden, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te De Beek-Uddel, mediteerde over Mattheüs 12:42, waar staat dat de Heere Jezus van Zichzelf zegt dat Hij de meerdere Salomo is. Het ontroerde de predikant te horen van het zuivere godswerk in Zimbabwe. Mensen in Zimbabwe worden niet anders bekeerd dan mensen in Nederland of Schotland, aldus ds. Van Voorden. Als kern van iedere bekering noemde hij het verbreken van het harde hart en het verkrijgen van een nieuw hart.

Ds. T. Klok uit Urk nam als uitgangspunt voor zijn toespraak de gelijkenis van de zaaier en het zaad. Hij zei dat Christus separerend gesproken heeft en dat er weinigen waren bij wie Zijn Woord vruchten voortbracht. Als een kenmerk van bekering noemde hij het wonder. „Het moet onmogelijk worden. Als de bekering voor een mens onmogelijk wordt, is er werk voor de Hogepriester om de weg aan te wijzen waardoor we behouden kunnen worden.”

Ds. A. C. Rijken, hersteld hervormd predikant te Gameren, ging in zijn slotwoord uit van Johannes 3:3, waar het gaat over de wedergeboorte. Hij riep de aanwezigen op om vast te houden aan de oude paden en zich niet te vermengen met mensen die naar verandering staan, bijvoorbeeld van de Drie Formulieren van Enigheid of van de Statenvertaling.

Tijdens de zendingsdag zaten er twee nieuwe bestuursleden op het podium: ds. Th. L. Zwartbol, oud gereformeerd predikant te Wekerom, en W. A. Bart uit ’s-Gravendeel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer