Economie

Rustige vergadering Fortis in Utrecht

UTRECHT (ANP) – Ongeveer driehonderd aandeelhouders van Fortis zijn woensdag in de Utrechtse Jaarbeurs samengekomen om een oordeel te vellen over de transactie met het Franse BNP Paribas. Tijdens een zeer rumourige vergadering in Gent dinsdag, waar bijna vierduizend beleggers waren bijeengekomen, stemde 72,99 procent voor de verkoop. De vergadering in Utrecht verloopt rustig.

29 April 2009 13:59Gewijzigd op 14 November 2020 07:49
UTRECHT - In de Jaarbeurs in Utrecht wordt woensdag de Nederlandse Fortis aandeelhoudersvergadering gehouden. Op deze vergadering spraken de aandeelhouders zich uit over de deal met BNP Paribas, de jaarrekeningen 2008 en de samenstelling van de raad van b
UTRECHT - In de Jaarbeurs in Utrecht wordt woensdag de Nederlandse Fortis aandeelhoudersvergadering gehouden. Op deze vergadering spraken de aandeelhouders zich uit over de deal met BNP Paribas, de jaarrekeningen 2008 en de samenstelling van de raad van b

In het Belgische Gent ontspoorde de bijeenkomst dinsdag onder aanvoering van de advocaat Mischaël Modrikamen. Tegenstanders van de verkoop riepen leuzen en bekogelden de aanwezige Fortis–bestuurders met schoenen en andere voorwerpen. Woensdag is de Belg Modrikamen niet aanwezig.In Utrecht zijn wel meer aandelen vertegenwoordigd dan in Gent. Het gaat om 27,1 procent, in België ging het om 26,15 procent. Om de verkoop aan BNP Paribas te laten doorgaan, moet de beslissing van Gent bevestigd worden. Mochten de aandeelhouders in Utrecht de verkoop tegenhouden, blijft de bank in handen van de Belgische staat.

Een aandeelhouder vroeg zich bij aanvang van de vergadering af waarom niets werd gezegd over de chaotische bijeenkomst een dag eerder. „De vergadering in Gent is wanordelijk verlopen, maar daar rept u niet over", aldus de Belg.De Mey gaf toe dat het jammer was dat hij de orde niet had kunnen handhaven.

Verder worden er op de bijeenkomst in Utrecht vooral inhoudelijke vragen gesteld over de ondergang van de Belgische–Nederlandse bankverzekeraar Fortis. Het financiële concern vertilde zich aan de overname van ABN Amro tijdens de wereldwijde crisis. Vervolgens werd het concern opgesplitst en verdeeld door de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid. Het aandeel kelderde en is momenteel minder dan 2 euro waard.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg bestuursvoorzitter Karel De Boeck waarom Fortis geen juridische stappen onderneemt tegen de Nederlandse staat. De beleggersclub vindt dat de Nederlandse overheid te weinig heeft betaald voor de overgenomen delen van Fortis.

De Boeck zei de uitkomsten van het onderzoek van de Ondernemingskamer af te wachten. Hij verwacht dat dat eind dit jaar wordt afgerond.

Fortis–aandeelhouders kwamen al eerder bijeen om te stemmen over de verkoop aan BNP Paribas. De vorige overeenkomst werd met een nipte meerderheid afgewezen. De Belgische overheid houdt iets meer zeggenschap bij de gewijzigde overeenkomst, waar dinsdagmiddag over wordt gestemd. BNP Paribas krijgt 75 procent van Fortis Bank in handen.

De tegenstanders van de verkoop willen dat Fortis zelfstandig blijft. Zij vrezen dat hun aandelen anders nog verder in waarde dalen. Ook nationale sentimenten (’Geen uitverkoop aan Parijs’) spelen een rol. Voorstanders van de verkoop, waaronder de VEB, zien het zelfstandig blijven van Fortis Bank juist als een groot risico.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer