Tienduizenden gevangenen komen vrij in Rwanda
Rwanda gaat om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan rond de 40.000 gevangenen vrijlaten, onder wie veel verdachten van de genocide van 1994 en rebellen. Dat heeft procureur-generaal Gerard Gahima woensdag bekendgemaakt.
De vrijlating van de gevangenen, waarmee volgende maand wordt begonnen, is mogelijk op grond van een vorige week door president Paul Kagame ondertekend decreet, dat bepaalt dat iemand niet langer mag worden vastgehouden dan de tijd die hij maximaal zou vastzitten na een veroordeling. In Rwanda zitten meer dan 115.000 verdachten van betrokkenheid bij de volkenmoord, waarbij ruim een half miljoen Tutsi’s en politiek gematigde Hutu’s werden afgeslacht, al ruim acht jaar gevangen in afwachting van hun proces. Een deel van hen komt vrij, evenals kleine criminelen, zieke en oudere gevangenen en Hutu-rebellen die in 1997 en ’98 door het leger gevangen zijn genomen.
De maatregel is ook bedoeld om de nationale verzoening te bevorderen, zei Gahima. ’Die kunnen we alleen tot stand brengen als we erin slagen voort te gaan en de genocide achter ons te laten, zonder die te vergeten’, aldus de procureur-generaal.
De verdachten van de volkenmoord worden niet ontslagen van rechtsvervolging, maar zullen worden berecht door traditionele rechtbanken, zogenoemde gacaca, die vorig jaar speciaal voor dit doel in ere zijn hersteld en waarbij recht wordt gesproken door lekenrechters, zei Gahima. Hoofdverdachten van de volkenmoord komen niet voor vrijlating in aanmerking, evenmin als personen die ervan worden verdacht zich tijdens de massaslachting schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting. Om in aanmerking te komen voor vrijlating moeten verdachten ook hebben bekend.