Economie

Brussel wil visbeleid over andere boeg gooien

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie wil de visserij in Europa grondig veranderen. Het aantal visserschepen moet drastisch omlaag. Te veel vissoorten zijn overbevist en dreigen uit te sterven.

22 April 2009 20:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:46
BRUSSEL – De Europese Commissie wil de visserij in Europa grondig veranderen. Het aantal visserschepen moet drastisch omlaag. Te veel vissoorten zijn overbevist en dreigen uit te sterven. Foto ANP
BRUSSEL – De Europese Commissie wil de visserij in Europa grondig veranderen. Het aantal visserschepen moet drastisch omlaag. Te veel vissoorten zijn overbevist en dreigen uit te sterven. Foto ANP

Europa moet daarom voorlopig fors minder vis vangen, zodat de soorten kunnen herstellen. Dat staat in een inspraaknota die EU–commissaris Joe Borg (Visserij) woensdag in Brussel heeft gepresenteerd. Doel is dat het nieuwe EU–beleid in 2012 ingaat.De huidige overcapaciteit van de vissersvloot en de Europese regels zorgen voor ernstige problemen, vindt Borg. Van de visbestanden in Europese wateren is 88 procent overbevist. Een op de drie vissoorten kan zich niet goed meer voortplanten door een gebrek aan volwassen exemplaren.

„In tal van visserijtakken wordt twee á drie keer meer gevist dan de visbestanden aankunnen, veelal als gevolg van de overcapaciteit van de vloot", aldus Borg. Zo blijken overheden te weinig bereid om vangstbeperkingen af te dwingen.

Minister Verburg (LNV) noemt het goed dat Borg de problemen heeft benoemd. „Wij willen toe naar een eenvoudiger en effectiever stelsel. Er is nu veel aandacht voor controle en handhaving, maar de verantwoordelijkheid kan meer bij de sector en de hele keten worden gelegd. In een andere opzet waarbij vissen moet worden verdiend met onder meer zorgvuldig bestandsbeheer".

Verburg denkt dat de Nederlandse vissers een voorsprong hebben op hun collega’s elders in Europa. „Iedereen in de visserij heeft het nu ontzettend moeilijk. Maar in Nederland is de afgelopen jaren al 30 procent van de vloot gesaneerd. Minder vissers mogen dezelfde hoeveelheid vis vangen. Dat is elders nog niet zo".

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij met de inspraaknota van de Europese Commissie. Greenpeace gaat de herziening veel te traag. „Het visbeleid is verrot tot in de kern. De EU weet het. Maar het blijft maar hengelen naar reacties op een inspraaknota", aldus Saskia Richartz, directeur oceaanbeleid Greenpeace. „We moeten gewoon de vissersvloot halveren. Van de Europese wateren moet 40 procent tot reservaat uitgeroepen worden".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer