President Moldavië dreigt betogers met repressie
Na de op rellen uitgedraaide betoging van dinsdagavond in de Moldavische hoofdstad Chisinau, wil president Vladimir Voronin geen nieuwe ongeregeldheden meer zien. Hij dreigde woensdag nieuwe betogingen hard neer te slaan als die weer in geweld eindigen.
Op internet gonst het ondertussen van de geruchten over nieuwe demonstraties in de hoofdstad. De betogers, veelal jongeren, hopen met de manifestatie nieuwe verkiezingen af te kunnen dwingen. Zondag won de communistische partij van de president volgens de officiële resultaten de parlementsverkiezingen.De liberale partijen en de betogers stellen dat de regering heeft gefraudeerd. Even leek het erop dat de stemmen herteld zouden worden, maar de kiescommissie kwam daar toch op terug. Volgens internationale waarnemers is er geen bewijs voor aangetroffen dat dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen.
Voronin, die streeft naar nauwere banden met Rusland, verdenkt Roemenië van het opstoken van de rellen. „De Roemeense vlaggen die aan overheidsgebouwen in Chisinau zijn gehangen, bevestigen dat", aldus Voronin, die tevens van een couppoging sprak. De Russen steunen de president. Volgens Moskou is er een complot om de soevereiniteit van Moldavië te ondermijnen.
De Roemenen wierpen de aantijging verre van zich. De beweringen dat het land zich mengt in de Moldavische politiek zijn onacceptabele provocaties, aldus de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken woensdag. Moldavië zette toch de Roemeense ambassadeur het land uit en riep de eigen vertegenwoordiger terug uit Boekarest „voor overleg".
Vlad Filat, oppositieleider van de Liberale Democratische Partij, liet weten dat de betoging dinsdagavond spontaan is ontstaan. „Mensen willen niet leven zoals nu. Ze willen vrij zijn en zonder angst", aldus Filat. Via netwerksites, zoals Twitter en Facebook, ging het nieuws van de manifestatie als een lopend vuurtje rond, waardoor ruim tienduizend mensen zich verzamelden.
De demonstranten raakten slaags met de oproerpolitie. Overheidsgebouwen, waaronder het parlement, werden bestormd en tijdelijk bezet. Ongeveer tweehonderd betogers zijn opgepakt. Circa honderd betogers raakten gewond, net als een even groot aantal politieagenten. Er viel één dode. Enkele uren later heroverde de oproerpolitie het parlement en het kantoor van de president op de demonstranten.
Om te voorkomen dat een nieuwe betoging in geweld eindigt, heeft Voronin veel leden van de oproerpolitie naar Chisinau gestuurd. Ook zijn controlepunten ingesteld op de wegen die naar de hoofdstad leiden. Agenten controleren de identiteitspapieren van alle reizigers. Daarnaast zouden de grenzen zijn afgesloten voor mensen die niet de Moldavische nationaliteit bezitten.
Justitie heeft is inmiddels begonnen aan een onderzoek naar een mogelijke couppoging. De aanklagers bekijken of de demonstranten die geweld gebruikten probeerden een staatsgreep te plegen. Volgens de hoofdaanklager kunnen betrokkenen hiervoor 25 jaar celstraf krijgen.
Moldavië ligt ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. Het is het armste land van Europa. De 4,3 miljoen inwoners spreken Roemeens en hebben nauwe culturele banden met dat buurland. In de Tweede Wereldoorlog werd het land door de Russen geannexeerd en in 1991 verkreeg het na het uiteenvallen van de Sowjet–Unie zelfstandigheid. Sinds die tijd zijn de politieke verhoudingen gespannen.