Aanklachten tegen Zuma vervallen
JOHANNESBURG (ANP/RTR/AFP) – Aanklagers in Zuid-Afrika hebben besloten de vervolging te staken tegen Jacob Zuma, leider van het ANC. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse hoofdaanklager maandag laten weten. Zuma was aangeklaagd voor corruptie en is de gedoodverfde nieuwe president van het land.
Hoofdaanklager Mokotedi Mpshe noemde het besluit het moeilijkste van zijn loopbaan. Hij zei dat de vervolging van de leider van het Afrikaans Nationaal Congres wordt gestaakt omdat bij het opstellen van de aanklacht sprake is geweest van manipulatie.Mpshe las transcripties voor van opgenomen gesprekken tussen een topfunctionaris van het Openbaar Ministerie en Leonard McCarthy, de man die leiding gaf aan de inmiddels ontbonden anticorruptie-eenheid Scorpions. In die gesprekken overlegden de twee op welk tijdstip ze de aanklachten tegen Zuma naar buiten zouden brengen. Het doel was Zuma zoveel mogelijk politieke schade toe te brengen, aldus Mpshe.
Het besluit over het laten vervallen van de aanklachten tegen Zuma komt ruim twee weken voor de parlementsverkiezingen, waarvan het ANC naar verwachting de winnaar wordt. Na de verkiezingen wordt Zuma waarschijnlijk tot president gekozen.
Zuma heeft steeds gezegd dat hij het slachtoffer was van een politiek complot. Justitie klaagde Zuma eind 2007 aan wegens corruptie, fraude, witwaspraktijken en chantage. Hij werd vrijgesproken in 2008, maar een hof van beroep vernietigde dit oordeel in januari. Zuma was zes jaar vicepresident tot hij in 2005 werd weggestuurd. Hij werd in mei 2006 vrijgesproken in een verkrachtingszaak.
Het ANC gebruikte de vrijspraak van Zuma in 2008 om de toenmalige president en ANC-leider Thabo Mbeki op een zijspoor te zetten. Mbeki zou een rol hebben gespeeld in de zaak tegen zijn rivaal Zuma.
Aanhangers van Mbeki verlieten vervolgens het ANC en richtten de rivaliserende partij COPE op. Deze partij bindt in de verkiezingen van 22 april de strijd aan met het ANC. COPE bekritiseerde maandag het besluit de aanklachten tegen Zuma te laten vervallen. Een COPE-woordvoerder stelde dat aanklagers het juridische systeem in Zuid-Afrika schade hebben berokkend.