Raad van Kerken stimuleert dooperkenning tussen kerken
De Raad van Kerken streeft naar een gezamenlijke dooperkenning van kerken in Nederland.
Dat maakte hij deze week bekend op een vergadering van de raad in Utrecht. Een voorstel daartoe was vanuit de Rooms-Katholieke Kerk ingediend door bisschop Jan van Burgsteden. Hij werd geïnspireerd door een ontmoeting tussen protestanten en rooms-katholieken in het Roemeense Sibiu, twee jaar geleden. Ds. K. van der Kampvan deRaad van Kerken: „Een van de doelstellingen was het spirituele gehalte van kerken in Europa zichtbaar te maken. Toen is ook besloten de doop als zichtbaar teken voor de buitenwereld meer voor het voetlicht te brengen.” Tevens heeft de raad dit punt in het beleidsplan opgenomen en zijn ook diverse kerken als de Protestantse Kerk in Nederland al bezig met bezinning op de doop.De raad hoopt op een „herontdekking van de geestelijke en spirituele waarde van de doop” en op het versterken van het oecumenisch en missionair besef van de kerkleden. „De doop is zo principieel voor christenen. Het is de toegangsdeur tot de kerk”, aldus ds. Van der Kamp. „Verschillende vragen over het geloof beginnen bij de doop. Wij verwachten dat de gesprekken een impuls geven aan het geestelijk gesprek tussen kerken.”
De raad wil de dialoog uitbreiden naar kerken die geen lid zijn van de interkerkelijke organisatie. Hij denkt aan migrantenkerken, evangelicale en pentacostale kerken en diverse protestantse denominaties.
In de gesprekken, die naar verwachting dit en volgend jaar zullen plaatsvinden, worden problemen zoals het onderscheid tussen kinderdoop en volwassenendoop niet geschuwd. „Het doel is dat de dooperkenning toeneemt, al zullen tijdens het gesprek ook de criteria voor de doop aan de orde komen”, aldus ds. Van der Kamp. De raad werkt zelf vanuit de visie dat de doop wordt bediend in de Naam van de drie-enige God en met water, maar stelt zich verder open voor accenten die diverse kerken willen aanbrengen.
Er bestaan sinds 1968 officiële dooperkenningen tussen de Protestantse Kerk in Nederland, de Remonstrantse Broederschap en de Rooms-Katholieke Kerk.
Duitsland kende in 2007 een soortgelijk initiatief als die van de raad. Elf kerken besloten tot een gezamenlijke dooperkenning.