Kerk & religie

„We gaan door zolang dat mogelijk is”

„Geschokt, bedroefd en geruïneerd” is de International Mission Board (IMB), een zendingsorganisatie die uitgaat van de Zuidelijke Baptisten in Amerika. Door een laaghartige aanslag kwamen maandag in een christelijk ziekenhuis in Jemen drie van haar werkers om het leven. Een vierde raakte ernstig gewond. Toch zet de IMB haar werkzaamheden niet stop.

Kerkredactie
2 January 2003 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:02
JIBLA - Veiligheidsbeambten posten bij het zendingsziekenhuis in Jibla in Jemen, 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa. Maandag schoot een moslimextremist hier drie medewerkers dood. Een vierde raakte ernstig gewond. Het ziekenhuis wordt gerund
JIBLA - Veiligheidsbeambten posten bij het zendingsziekenhuis in Jibla in Jemen, 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa. Maandag schoot een moslimextremist hier drie medewerkers dood. Een vierde raakte ernstig gewond. Het ziekenhuis wordt gerund

„Onze werkers gaan door zolang dat mogelijk is”, deelde IMB-directeur Jerry Rankin maandag op een persconferentie mee. „We willen onze hulpverlening niet staken vanwege de risico’s en gevaren die ons personeel loopt. De noden van de bevolking blijven. We willen bezien hoe we hen het beste kunnen blijven helpen. God Zelf heeft ons op deze plaats geroepen.”

De persbijeenkomst had plaats nadat bekend was geworden dat een gewapende moslimextremist maandagmorgen om kwart over acht plaatselijke tijd een stafvergadering in het ziekenhuis was binnengewandeld en daar Martha Myers (57), Bill Koehn (60) en Kathy Gariety (53) had neergeschoten. Vervolgens was hij naar de apotheek gelopen, waar hij de 49-jarige apotheker Donald Caswell ernstig had verwond. Zijn poging om ook nog een Filipijnse employé te vermoorden, mislukte omdat het semi-automatische geweer dienst weigerde.

Veiligheidsbeambten konden de man, die geïdentificeerd werd als Abed Abdel-Razzak Kamel (30), overmeesteren. Tegenover de politie verklaarde hij de aanslag te hebben gepleegd om daardoor „dichter bij Allah te zijn.” Hij gaf toe deel uit te maken van een vijfkoppige terreurcel die enkele gewelddadige acties in Jemen had gepland. Een van die terreurdaden was de moord op Jarallah Omar van de socialistische oppositiepartij Al-Islah, afgelopen zaterdag.

Gisteren maakte de politie bekend meer dan dertig moslims te hebben aangehouden in verband met de aanslag. De islamitische arrestanten werden in verschillende regio’s in Jemen opgepakt.

Het zendingsziekenhuis in Jibla, ten zuiden van de hoofdstad Sanaa, staat, aldus het Britse dagblad The Telegraph, goed bekend. Het werk gebeurt er onder de strikte voorwaarde dat medewerkers geen zending bedrijven. „Aanwezig zijn in een land als Jemen betekent voor ons personeel dat het niet toegestaan is de christelijke boodschap openlijk uit te dragen”, aldus IMB-directeur Rankin.

„Het voelt alsof we allemaal zijn vermoord”, zegt Ahmed al-Sabahi, lokaal Rode-Kruismedewerker. „Vooral Martha had sterke banden met iedereen die het ziekenhuis regelmatig bezocht. De medewerkers waren zeer bewogen met de armen.”

De slachtoffers werkten allen al jaren voor de IMB. Hoofd Bill Koehn, afkomstig uit Arlington (Texas), had het voornemen om, na een periode van 28 jaar, in oktober uit dienst te treden. „We hebben de Jemenitische bevolking altijd als innemend en vriendelijk ervaren”, meldt zijn schoonzoon, Randal Pearce.

Chirurg Martha Meyers bezocht Jemen ooit als studente geneeskunde. Vervolgens werkte ze 24 jaar lang in het ziekenhuis in Jibla. „Ze had de mogelijkheid met vrouwelijke patiënten te praten”, zegt haar vader. „Voor een mannelijke arts is dat in die cultuur niet mogelijk. Ze begeleidde de geboorte van talloze baby’s.”

Ook business manager Kathleen Gariety wilde er niet van weten naar haar thuisland terug te keren, vertelt haar broer Jerome. „Nog deze zomer hebben we geprobeerd haar over te halen in Wisconsin te blijven, maar ze weigerde dat. Vooral de kinderen trokken haar. Ze hield van kinderen.”

Het IMB-ziekenhuis in Jibla draait al 35 jaar. Jaarlijks worden er zo’n 40.000 patiënten behandeld. Mensen die dat niet kunnen bekostigen, krijgen gratis zorg en medicijnen. De medewerkers, aldus IMB-directeur Rankin, „zijn zich er zeer van bewust dat ze op een gevaarvolle plaats werkzaam zijn. Het is hun liefde voor de bevolking en hun gehoorzaamheid aan de overtuiging dat God regeert die tot uitdrukking komen in hun bereidheid dit risico te nemen en desnoods hun leven te geven.”

De Jemenitische president, Ali Abdullah Saleh, heeft de terreuraanslag als „crimineel en ondankbaar” veroordeeld. In een boodschap aan de Amerikaanse president George W. Bush verklaart hij: „We vertrouwen erop dat deze criminele daad de vriendschap en samenwerking tussen onze landen niet zal verzwakken, maar veeleer onze vastbeslotenheid het terrorisme uit te roeien zal versterken.”

Maandag heeft de Jemenitische regering het parlement een officieel rapport over het terrorisme voorgelegd, waarin het bestaan van directe banden tussen militanten van Jemenitische politieke partijen en leden van al-Qaida wordt bevestigd. Al-Qaida heeft in Jemen veel aanhangers.

De International Mission Board is een van de grootste zendingsgenootschappen ter wereld, met 5487 personeelsleden in 184 landen. De Zuidelijke Baptisten vormen met 16 miljoen leden het grootste protestantse kerkverband in de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer