Valse schaamte om te bidden in nood
„Ds. Ralevic schrijft ons dat hij met Psalm 118:8 ervaart: „De Heere heeft mij wel hard gekastijd, maar Hij heeft mij ter dood niet overgegeven.” Ds. C. L. Onderdelinden: „Dragen wij elkanders lasten, ook in het gebed?”
De Stichting Balkan Zending hield zaterdag in het gebouw van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen haar 23e landelijke zendingsdag. Ds. Onderdelinden, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente in Rijssen, las bij de opening een brief voor van ds. Simo Ralevic, de Servische predikant die door de stichting wordt ondersteund.„Ds. Ralevic ervaart veel moeite en strijd, ook in zijn familie”, aldus ds. Onderdelinden. „Er werd een vrouwenmorgen georganiseerd om samen te bidden voor de nood. Hebben wij dan soms niet te veel valse schaamte om samen onze nood aan de Heere voor te leggen?”
Hoogste zonde
Ds. R. van de Kamp uit Barneveld sprak over Mattheüs 26:65. De hersteld hervormde predikant wees erop dat Kajafas met al zijn „heenwijzend werk” uiteindelijk Christus niet erkende. „Kajafas beschuldigde Christus van godslastering, de hoogste zonde. In zijn onwetendheid verrichtte hij daarmee een profetische daad. Hij legde de hoogste zonde op deze Enige Hogepriester. Maar hij erkende Hem niet, omdat hij gedreven werd door ongeloof en eigengerechtigheid.”
De predikant tekende hoe de gestalte van Kajafas nog steeds voorkomt. „We kennen het gezegde: indien Adam niet geleerd, dan Christus niet begeerd. Met een variant daarop zou ik willen zeggen: indien Kajafas niet geleerd, dan de eeuwige Hogepriester niet begeerd. Luther zei dat er een paap uit hem zou springen, wanneer hij opengesneden zou worden; zou er ook geen hogepriester uit ons springen? Ons beeld is in hem treffend getekend.”
Ontdekkend
Ds. J. Veenendaal, predikant van de gereformeerde gemeente te Zwijndrecht, sprak over Johannes 4:4. „De Heere Jezus moest door Samaria gaan. Het welbehagen van de Vader gaat door Zijn hand voort, ook naar Samaria. De vrouw die daar vanwege haar slechte reputatie op een stil moment van de dag water kwam putten, begreep niets van het onderwijs van Jezus. Ze zocht het leven buiten Jezus, in de zonde. Maar dan zullen we telkens weer dorsten. Ons driekantig hart kan nooit vervuld worden met een ronde wereld.”
De predikant stond stil bij het ontdekkend onderwijs van Christus. „Hoe is het mogelijk dat Hij zo verborgen bleef, terwijl Hij zo uitgestald wordt? Omdat ze nog onontdekt was. Daarom geeft Jezus haar ontdekkend onderwijs, door te vragen naar haar man. Als de Heere Jezus door zijn Geest haar hart heeft opengelegd, wordt ze een evangeliste. Ze gaat Hem aanprijzen in haar omgeving; doet u dat ook?”
Ds. A. van Heteren, christelijk gereformeerd predikant te Urk, sprak ’s middags over de woorden: „Het is volbracht.” „In dit kruiswoord klinkt door dat in Hem de Schriften vervuld werden. Het lijden van Christus is voorgetekend in het Oude Testament. Het is verdiend dat wij, zoals de zondebok, voor eeuwig buiten Jeruzalem geplaatst zouden worden. Christus is echter buiten Jeruzalem gestorven om ook dit oordeel op Zich te nemen.”
Toneelspel
Ds. H. Zweistra, predikant van de hersteld hervormde kerk in Elspeet, sprak naar aanleiding van de woorden „Zie de Mens” uit Johannes 19:5b. „Pilatus buigt het recht alle kanten op, maar ook dit is naar Gods raad, die vervuld moet worden. Bij de schepping betekende het „zie de mens” dat de mens Gods pronkjuweel was. Hoe is het mogelijk dat de mens gevallen is, en dat nu deze Mens daar moet staan? Het is een verborgenheid, maar heel zacht zeggen we: het moest geschieden, opdat de zaligheid van Gods kerk zeer vast verankerd zou worden in het werk van Christus.”
Ds. Zweistra tekende hoe de woorden „zie de Mens” een spiegel zijn. „Deze Mens is de Enige Die nooit gezondigd heeft; daarbuiten is alles verkocht onder de zonde. Rondom deze dierbare Bloedbruidegom komt de mens openbaar. Hij is als een spiegel Gods, opgericht in het rechthuis.”
De predikant riep op in de spiegel te kijken. „Heb je in deze spiegel al eens gezien wat voor mens je bent? Zeg je dan: Ik verdraag Hem niet, weg met Deze? De Geest geeft het om niet weg te lopen of de spiegel stuk te slaan. Of heb je al mogen bukken, en zeggen: Wat heeft Hem bewogen om in mijn plaats daar te staan? Dan zal achter de rechtszaal de bruiloftszaal opengaan.”
W. Visscher uit Genemuiden vertelde een verhaal voor de kinderen.